20 січня, 2017

Росія переслідує Білоруську церкву 

Архиєпископ Святослав (сидить праворуч) і о. Зіновій Жолобак з парафіянами Білоруської автокефальної православної церкви. (Фото: Сергій Трегубович)

ГАЙЛЕНД-ПАРК‚ Ню-Джерзі. – 6 січня настоятель Білоруської православної церкви Жировицької ікони Матері Божої, митрофорний протоієрей о. Зіновій Жолобак разом з парафіянами вітав Архиєпископа Святослава‚ предстоятеля Білоруської Автокефальної Православної Церкви (БАПЦ), яка формально у Білорусі не існує. Щоправда, у Білорусі діє суспільно-релігійне Білоруське християнське об’єднання ім. св. Софії Слуцької, мета діяльности якого – відновлення БАПЦ у Білорусі.

Історія цієї церкви нагадує страдницький шлях Української Греко-Католицької Церкви, переслідуваної більшовиками. Білоруська православна автокефалія почалася з часів Великого князівства Литовського, коли князь Вітовт багато зробив для встановлення Велико-Литовської Православної митрополії. Біблія Франциска Скорини стала третьою у Европі і з’явилась майже на 100 років раніше від Біблії Івана Федорова.

Церковний собор в Пінську у 1791 році проголосив автокефалію Православної церкви. Однак білоруські землі захопила Російська імперія і автокефалія Церкви була ліквідована. Більшовики остаточно знищили БАПЦ. У 1942 році‚ під час Другої світової війни‚ БАПЦ була відроджена, але вже у 1944 році її єпископат був змушений еміґрувати.

Наразі на батьківських землях діє Білоруська Православна Церква‚ яка проголошена екзархатом Російської Православної Церкви (РПЦ), канонічним підрозділом Московського Патріярхату, який ревно стереже свої впливи і не допускає визнання БАПЦ.

У 1948 році Архиєпископ БАПЦ Сергій (Охотенко) оселився в Австралії, а Єпископ Василь — у Ню-Йорку. Єпископ Сергій був українцем з села Малі Горошки Житомирського повіту. За пастирську діяльність та українські національні переконання в 1937 році більшовики заарештували Архимандрита Сергія і вислали на примусові роботи до Бердянська, де він працював на Бердянських рибних промислах, а з перших днів німецької окупації став настоятелем Мелітопольського собору та непохитним прихильником Української православної автокефалії.

Парафію БАПЦ у США заснували у 1950 році еміґранти, які виїхали з Білорусі під час Другої світової війни. На початках свого існування парафія винаймала приміщення у Бруклині. У 1956 році парафіяни придбали будинок сучасної катедри. 3 листопада 1957 року у катедрі відбулась перша урочиста Служба Божа. Катедральний собор св. Кирила Туровського – головний храм БАПЦ, розташований у Бруклині.

6-7 січня Різдвяні Служби Божі відслужив у Гайленд-Парку Архиєпископ Святослав (В’ячеслав Логін). Він народився 26 листопада 1964 року у Чернігові, в родині інженерів В’ячеслава та Людмили Логіних.

У 1986 році закінчив Київський політехнічний інститут, теж працював інженером. Сам він каже, що Чернігів багатий на православні святині, тому перебування у місті кличе до Церкви. У 1994-1999 роках він навчався в Київській духовній семінарії Київського Патріярхату, а у 1999-2000 роках вчився на теологічному факультеті Манітобського університету. 17 грудня 2000 року був висвячений у сан священика БАПЦ, в лютому 2008 року прийняв монаший постриг з іменем Святослава.

Архиєпископ Святослав розповів, що хоча парафій БАПЦ у Білорусі не існує, однак у Гродно, Гомелі, Мінську, Вітебську, Слонімі, Світлогорську та інших містах збираються на спільну молитву вірні БАПЦ. За кордоном парафії БАПЦ діють у США, Канаді, Австралії, Англії. Прагнення православних білорусів до автокефалії РПЦ переслідує ще жорсткіше, ніж в Україні. Архієпископа Святослава не пропускають до Білорусі на її кордоні.

Тому з особливою вдячністю православні білоруси сприймають духовну опіку Київського Патріярхату і підтримку Української Православної Церкви США. Про це нагадав парафіянам у проповіді й молитвах о. Зіновій Жолобак, уродженець села Сваричів, Рожнятівського району, Івано-Франківської области. Про це говорив їм у проповіді 7 січня Архиєпископ Святослав.

Коментарі закриті.