24 серпня, 2016

Російська філологія в Ужгороді вже не популярна

Великий резонанс викликала дискусія про існування двох російських катедр в Ужгородському національному університеті (окремо російської мови та російської літератури). Нарешті під тиском громадськости навесні 2016 року катедри було перейменовано. Однак‚ набір студентів на русистику продовжили. Ба, більше – цьогоріч на денне навчання на російські спеціяльності (філологія та середня освіта) було виділено ще більше державних місць, ніж торік (!). Але життя підтвердило подальше падіння інтересу закарпатців до російської філології.

За даними інформаційної системи „Конкурс“‚ з семи місць державного замовлення на денну форму російських відділень вступило тільки троє охочих. Заочну форму обрав лише один абітурієнт (з двох місць держбюджету). Таким чином, першокурсниками російської філології стануть усього чотири студенти, тоді як торік їх було сім (з них чотири денної та три – заочної форми).

Російська філологія виявилась єдиною спеціяльністю філологічного факультету, яка не змогла заповнити місць державного замовлення ні на стаціонар, ні на заочну форму навчання. Через це факультрт втратив чотири бюджетні місця, які могли б використати абітурієнти української, словацької, чеської філологій, журналісти чи реклямісти.

Таким чином невдовзі в УжНУ буде більше викладачів російської філології, ніж студентів. Постає питання про доцільність існування такої спеціяльности в Ужгороді.

Ужгород

Коментарі закриті.