14 квітня, 2017

Російська трагедія

У Росії‚ нечекано для самодержця Володимира Путіна‚ дійшло до того‚ що 86-відс. підтримки йому замало. Йому буде замало навіть 99-відс. Бо навіть той один відсоток‚ що залишиться‚ своїм усвідомленням злочинности кремлівського режиму от-от переважить сліпу‚ рабську пропутінську масу. Історія не знає тиранії‚ котрій би врешті не настав кінець. Але також не знає тиранів‚ які б змирилися з неминучістю кари і добровільно зреклися влади. І що бачимо? У критичний‚ загрозливий для узурпатора момент мусить статися щось таке‚ що робить його в очах суспільства конче потрібним: або‚ мовляв‚ я далі керую країною‚ або вас усіх чекає біда.

Лише так можна зрозуміти вибухи в санкт-петербурзькій підземці 3 квітня‚ загибель 14 осіб і скалічення принаймні ще пів сотні. Російські спецслужби негайно оприлюднили версію про бойовика-смертника з „Іслямської держави“. А якраз у той день у цьому місті перебував В. Путін. І дуже гарно вийшло: „Іслямська держава“ в момент ока відвернула увагу російської спільноти від злочинів В. Путіна в Україні і Сирії‚ від антриросійських санкцій‚ від економічної кризи‚ від антипутінських протестів. Лише це набуло виняткової актуальности – „боротьба з тероризмом“.

„Слід очікувати терористичних акцій на всьому просторі Співдружности незалежних держав“‚ – остеріг В. Путін‚ і це прозвучало як обіцянка. Він хоче‚ щоб страх опосів країну‚ бо страх змусить людей вбачати в ньому‚ кривавому деспотові‚ єдиного рятівника. І єдиного кандидата на президентський пост у близьких уже виборах.

За 17-річне царювання В. Путіна в Росії подібне ставалося вже не один раз. Згадує опозиційний російський політолог Володимир Кара-Мурза:

„Драматична осінь 1999 року почалася з вибухів на Манежній площі 31 серпня‚ а через декілька днів – низка вибухів у житлових будинках. 2 вересня в даґестанському місті Нуйнакська під руїнами п’ятиетажного дому загинуло 62 осіб‚ в ніч на 9 вересня в Москві вибухом знищено дев’ятиповерховий житловий будинок на вулиці Ґур’янова‚ загинуло 94 особи‚ 13 вересня вибух зруйнував восьмиповерховий будинок на Каширському шосе‚ 11 загиблих; через три дні у Волґодонську під руїнами будинку загинуло 17 людей. 22 вересня відбувся дивний інцидент в Рязані‚ після якого вибухи припинилися: у підвалі житлового будинку були виявлені мішки з білим порошком і вибуховий пристрій. Влада оголосила‚ що унеможлила наступний теракт‚ однак‚ невдовзі висунула іншу версію: в Рязані відбувалися навчання Федеральної служби безпеки. Висунула бо вже мусила: мешканці того будинку застали „на гарячому“ офіцерів спецлужби.

Докладно про ці злочини‚ метою котрих було обґрунтувати збройний напад Росії на незалежну Чечню‚ розповіли у своєму сенсаційному дослідженні „ФСБ підриває Росію“ колишній підполковник КҐБ Олександер Литвиненко та російсько-американський історик Юрій Фельштинський. Відтак О. Литвиненка у Лондоні звела з білого світу „довга рука“ В. Путіна. Як і багатьох інших критиків кремлівського садиста – Галину Старовойтову‚ Сергія Ющенкова‚ Юрія Щекочихіна‚ Ганну Політковську‚ Бориса Березовського‚ Бориса Нємцова.

Нема найменшого сумніву‚ що путінською жертвою став нещодавно убитий в Києві колишній депутат російської Державної Думи Денис Вороненков.

Швидше за все‚ кремлівською диверсією є й недавній ґранатометний обстріл Генерального консульства Польщі в Луцьку: В. Путінові за будь-яку ціну треба якнайглибше зіпсувати українсько-польські взаємини.

Є величезна ймовірність‚ що й за вибухом боєприпасів на складі в Балаклії на Харківщщині стоїть російська аґентура.

Психологи знають цю закономірність: найбільше залякує той‚ хто сам боїться. В. Путін панічно боїться втратити владу‚ і цей його страх вже переходить в агонію. В такому стані він і його середовище вже втрачають здатність ясно мислити і логічно діяти. У поквапі ж виказують себе.

„Влада фактично дала на себе свідчення‚ залишивши на місці злочину в Санкт-Петербурзі докази‚ що дозволяють схопити її за руку‚ – пише російський опозиціонер з Німеччини Ігор Ейдман. – Вчора‚ відразі після теракту‚ засоби масової інформації і Міністерство з надзвичайних ситуацій говорили про два вибухи. Чому? А тому‚ що плянувалося здійснити два вибухи водночас. Тому таку інформацію випустили зі спецслужб‚ як тільки почалася метушня. Але щось пішло не так. Мабуть‚ другий підривник не став підкидати бомбу у вагон (злякався або совість прокинулася)‚ а залишив її у недієвому стані на станції „Площадь восстанія“. В результаті бомбу знайшли і знешкодили. Влада не могла заздалегідь знати про другу бомбу і не могла передчасно вважати її такою‚ що вибухнула‚ якби сама не була організатором теракту. Злочинці видали себе“.

І ще дві думки з приводу вибуху в санкт-петербурзькій підземці. Російський опозиційний політик Костянтин Боровий:

„Причини цієї невдалої операції спецслужб такі:

Рішення про вибухи приймалося 27 березня‚ в понеділок. Термін виконання був дуже коротким‚ добре підготувати операцію не було часу. Співробітники спецслужб вже не мають колишніх професійних навичок‚ бо значно фаховіше займаються власним збагаченням‚ рекетом‚ шантажем.

Явна слабкість режиму робить для них небезпечною співпрацю з ним‚ виконання його злочиних наказів.

Також передбачалося „докрутити“ ситуацію пропаґандистськими інструментами‚ як‚ на жаль для Кремля‚ вже не переконують громадян‚ а змушують сумніватися у версіях‚ що висуваються Кремлем“.

Кримсько-татарський журналіст Айдер Муждабаєв:

„У мене версія одна – це політичні вибухи в пітерському метро. Їх організували з метою остаточно ввести в Росії диктатуру, заборонити все, що можна заборонити. Поставити країну на нібито антитерористичні рейки. Тоді всі, хто так чи інакше буцімто розхитує країну, грають на руку тим, хто підриває, вбиває російських людей і тероризує Росію.

По тому, на кого покладуть провину за терористичні акти, і по тому, які дії будуть щодо Сирії або України, ми зрозуміємо, яка була тактична мета цих вибухів. А стратегічна мета, зрозуміло, – це змінити в Росії порядок денний і посилити відчуття оточеної фортеці. Все дуже просто – ніяких послаблень, ніякої відлиги, жодних позитивних змін в Росії не буде. Це цілком добудований райх, який може рухатися тільки в одному напрямку, поки він не буде знищений за допомогою зовнішніх факторів. Всередині Росії при цій владі нічого позитивного не буде“.

І при цьому всьому залишається незбагненним – що 86-відс. рейтинґ кремлівського злочинця не зазнає жодної зміни.

Коментарі закриті.