24 березня, 2017

Розповідь про долі полонених поляків

24 лютого у обласному краєзнавчому музеї відбулась презентація книги Тетяни Самсонюк „Полонені вересня 1939-го“. Від 2014 року Т. Самсонюк, головний спеціяліст відділу використання інформації документів Державного архіву Рівненської области, почала досліджувати документи, пов’язані з долями військовослужбовців та резервістів Війська Польського, які потрапили під репресії радянського режиму на території Рівненщини в 1939-1941 роках.

У книзі зібрано 19 доль, які закінчувалися довготривалим ув’язненням або розстрілом. 17 вересня 1939 року СРСР – союзник нацистської Німеччини – окупував східні області Польщі. Понад 25 тис. польських військових старшин опинилися в радянському полоні. Навесні 1940 року органи НКВД розстріляли більшість військовополонених.

Книга видана українською та польською мовами з низкою архівних документів та фотографій, що були вилучені у військовополонених під час арештів та під час перебування у трудовому таборі НКВД, що діяв на Рівненщині. Фінансували видання Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку та фундація „Свобода і демократія“.

Презентація відбулася з участю авторки, редакторів та зацікавлених історією краю. Книгу підготувала до друку редакція польсько-українського видання „Волинський монітор“ („Monitor Wołyński“), на сторінках якого Т. Самсонюк веде розділ „Повернуті із забуття“.

„Опрацювавши тисячу кримінальних справ, я відчула потребу розповісти про цих людей“, – сказала Т. Самсонюк  на презентації‚ у якій брали участь представники Генерального консульства Польщі у Луцьку, працівники музею, Державного обласного архіву , Архіву управління Служби безпеки України  в Рівненській області, науковці, краєзнавці та журналісти.

Рівне

Коментарі закриті.