12 травня, 2016

Реванш „Русского міра“ не відбувся 

Пам’ять загиблих 2 травня 2014 року в Одесі вшанували на вічу-реквіємі на Грецькій площі. (Фото: „Кореспондент“)

ОДЕСА. – 2 травня, упродовж всього дня, увага української громадськости та світової спільноти була прикута до Одеси, де у вкрай напруженій ситуації і в умовах посилених заходів безпеки біля Куликового поля одночасно проводили свої акції з нагоди других роковин одеської трагедії 2 травня 2014 року місцеві сепаратисти і активісти патріотичних громадських організацій.

Саме Куликове поле весь день було оточене правоохоронцями, які змушені були в такий спосіб реаґувати на постійні повідомлення про його замінування. Увечорі радник голови Служби безпеки України (СБУ) Юрій Тандем заявив, що в Одесі було виявлено певну кількість боєприпасів, затримано майже 40 осіб, проти двох відкрито кримінальне провадження, але день пройшов відносно спокійно.

Одесити приносили квіти і покладали їх до імпровізованого меморіялу на трамвайній зупинці біля Куликового поля. Вони виклали з квітів слово „Пам’ятаємо“. Опівдні на віче прийшли близько 3,000 осіб. Сепаратисти скандували: „Одеса – місто герой!“, „Фашизм не пройде!“, „Під Бандерою не буду, подвиг діда не забуду!“. А майданівці заглушали їх гаслами „Слава Україні! Героям слава!“ та співом державного гимну.

Напередодні Київ відсторонив обласне управління поліції від керівництва операцією у забезпеченні правопорядку в Одесі й взяв цю справу в свої руки. Цього дня Одесу патрулювали та охороняли правопорядок 3‚000 поліцаїв, 500 національних ґвардійців, понад 1,000 співробітників батальйонів особливого призначення, були також задіяні представники громадських формувань і понад 30 одиниць бойової автотехніки.

Серйозних порушень правопорядку вдалося уникнути завдяки злагодженим діям правоохоронців.

Радник Міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк повідомив, що опівдні до Одеси для участи в сепаратистській акції прилетіли народні депутати „Опозиційного бльоку“ Юрій Бойко і Вадим Новинський, але активісти зупинили їх у приміщенні летовища і змусили чартерним рейсом повернутися до Києва. З. Шкіряк подякував українським патріотам за витримку, розуміння, дотримання правопорядку і законности та співпрацю з правоохоронними органами.

З ганьбою вигнали з Одеси Таїсію Повалій, яка тривалий час відсижувалася у Росії, а тепер прибула з квітами для покладання на Куликовому полі. На вимогу активістів Ю. Бойко і В. Новинський перед вилетом прихопили з собою співачку та її чоловіка Ігоря Ліхуту. Цього дня в Одесу не пустили путінського пропаґандиста і провокатора з Німеччини Сааді Ісакова. При проходженні пашпортної контролі йому за поданням СБУ заборонили перетинати кордон України.

Прибув до Куликового поля провідник одеської організації партії „Опозиційний бльок“ Микола Скорик. Під вигуки „Ганьба!“ політик залишив місце зібрання.

На „Потьомкінських сходах“ активісти виклали напис: „Порошенко покриває вбивць“. Вони вимагали негайно розпочати виявлення людей, які убили і спалили одеситів 2 травня 2014 року.

Активісти Евромайдану вшанували пам’ять своїх побратимів, які загинули 2 травня 2014 року в центрі міста. На розі Дерибасівської та Преображенської вулиць вони поклали квіти до імпровізованого меморіялу, присвяченого евромайданівцям Ігорю Іванову і Андрію Бірюкову.

„День пройшов у місті спокійно і мирно, – сказав увечорі голова обласної адміністрації Михайло Саакашвілі. – Я хочу подякувати одеситам і сказати: ви найкращі. Ви показали всьому світові те, чим завжди славилося наше місто – гостинність, відкритість, привітність і зрілість. Одеса хоче розвитку, спокою, чекає інвесторів, відпочиваючих, просто гостей, з упевненістю і оптимізмом дивиться в майбутнє. Одеса – мирне місто“.

Коментарі закриті.