20 жовтня, 2016

Ракету „Антарес“ робили i в Україні

Запуск ракети-носія „Антарес“. (Фото: НАСА)

ВАШІНҐТОН. – 18 жовтня з космодрому Національної повітроплавної і космічної адміністрації (НАСА) Воллопс Айленд (Вірджинія) був здійснений успішний запуск ракети-носія „Антарес“ (Antares). Ракета має доставити вантажний модуль „Сіґнус“ (Cygnus) до Міжнародної космічної станції разом з 2,300 кілограмів наукового і дослідницького обладнання, припасів для команди.

„Антарес“ створений американською корпорацією „Орбітал АТК“ з участю низки українських підприємств. Головну конструкцію першої ступені ракети розробило конструкторське бюро (КБ) „Південне“ та виготовили на Південному машинобудівному заводі ім. Макарова (обидва з міста Дніпро) у співпраці з українськими підприємствами „Хартрон-Аркос“ (Харків), „Хартрон-Юком“ (Запоріжжя), „Рапід“ (Чернігів) та іншими. Українські фахівці брали активну участь у випробуваннях „Антареса“, які проводилися в США.

На запуску був присутній Посол України в США Валерій Чалий, Генеральний директор КБ „Південне“ Олександер Дегтярьов, представники заводу „Південмаш“.

Перед запуском Посол В. Чалий провів зустріч з директором НАСА Чарльзом Болденом, генерал-майором морської піхоти США у відставці, колишнім астронавтом США, головою НАСА з 2009 року.

Проєкт „Антарес“ є прикладом успішної взаємодії компаній космічної галузі України і США у мирному дослідженні космічного простору.

 

Коментарі закриті.