27 січня, 2017

Путівник в минуле козацького краю

У мене на столі з’явилася книжка Віктора Жадька „Черкащина. Універсальна енциклопедія“ на 1,103 сторінках: документально-публіцистичне, наукове ілюстроване історичне видання. Це настільна книга для кожного українця, який шанує свою культуру та історію, путівник в славне минуле козацького краю.

Не забув автор описати кожен потічок, кожну річечку, кожен населений пункт, написати про видатних особистостей, доля яких пов’язана з Черкащиною. Мені важко навіть уявити який тернистий шлях довелось пройти авторові, щоб створити цю вагому працю, яка збереже на віки історичні і культурні надбання не тільки для Черкащини, а для всієї України, враховуючи відсутність державного фінансування на видання цієї книги.

Черкащина народила Тараса Шевченка, батька першої української опери Семена Гулака-Артемовського, клясика української літератури Івана Нечуя-Левицького, видатного драматурга Михайла Старицького, композиторів Олександра Кошиця та Кирила Стеценка, першого ректора Київського університету св. Володимира Михайла Максимовича, плеяду помологів родини Симиренків.

Уродженець Черкащини, професор Микола Швець проголосив у 1919 році на київському Софійському майдані Акт злуки Західньо-Української Республіки з Українською Народною Республікою. Родове коріння першого Президента України Михайла Грушевського також з гетьманського краю. На цій землі зростав Герой України В’ячеслав Чорновіл.

В. Жадько народився в селі Іваньки на Черкащині, починав свою трудову біографію з помічника тракториста, токаря, водія, журналіста, редактора, дійшов до посади завідуючого катедри журналістики та редакційно-видавничої справи Національного університету ім. Михайла Драгоманова, має ступінь доктора філософських наук. Побачили світ з-під його пера і романи „Грек із душею українця“, „А степ як море“‚ „Кирило Осьмак: заповідаю вам Україну“ та багато повістей, оповідань, нарисів, навчальних посібників і монографій.

Шевченкове‚ Черкаська область

Коментарі закриті.