21 квітня, 2017

Про УВАН говорили на науковому форумі у Філядельфії

Учасники зустрічі (зліва): Леонід Рудницький, Сергій Квіт, Олесь Кузьма. (Фото: Стефан Фартушок)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 6 квітня на форумі Релігійного Товариства Українців Католиків „Свята Софія“ США (ТСС А) та Осередку Праці Наукового Товариства ім. Шевченка у Філядельфії з доповіддю „Українська Вільна Академія Наук в США: реалії і майбутнє“ виступив президент УВАН проф. Альберт Кіпа. Доповідач ґрунтовно висвітлив історію діяльности цієї інституції, яку засновано в Ню-Йорку 15 квітня 1950 року зусиллями новоприбулих науковців.

Першим президентом УВАН у США був Михайло Ветухів. Після його смерти 1959 року президентом УВАН у США став Юрій Шевельов (до 1961 року), відтак Олександер Архимович (до 1970) та Олександер Оглоблин (до 1979 року), далі знову Ю. Шевельов.

Доповідає Альберт Кіпа. (Фото: Стефан Фартушок)

Доповідає Альберт Кіпа. (Фото: Стефан Фартушок)

При УВАН розбудовано центр української документації: Бібліотеку ім. Володимира Міяковського – (50 тис. одиниць) та Архів ім. Д. Антоновича (з різних періодів історії України). Їх організатором і директором (ще з Авґсбурґу) був Володимир Міяковський, пізніше Василь Омельченко. Напередодні 20-ліття з дня народження Тараса Шевченка з ініціятиви Анни Процик в УВАН відновлено Інститут Шевченкознавства.

Сьогодні УВАН у США має відділи: історичний, філософічний та філологічний; економічних та суспільних наук; природничих та медичних наук; фізико-хемічно-математичних та технічних наук; і мистецьку кураторію.

Від початку свого існування головним завданням УВАН у США була науково-видавнича діяльність українською та англійською мовами, започаткована у 1951 році публікацією „Автограф Шевченка 1860 року“ та першим числом „Анналів“ („The Annals of the Ukrainian Academy of Arts and Sciences in the U.S.).

Загалом за 1950-1980 роки УВАН у США видала понад 90 книг українською і англійською мовами. Видано або перевидано низку творів українського красного письменства, які не могли появитися в УРСР. УВАН у США видає також інформативний „Бюлетень“ та „Вісті УВАН у США“.

Поряд із видавничою діяльністю УВАН у США влаштовувала наукові доповіді, сесії, конференції, ювілейні відзначення, мистецькі виставки і концерти. За період існування УВАН у США відбулося понад 2,000 наукових засідань, на яких виголошено понад 2,100 доповідей.

УВАН тісно співпрацює із численними інститутами Національної Академії Наук України, національними університетами „Києво-Могилянська академія“ та „Острозька академія“, НТШ у Львові, Українським Вільним Університетом в Мюнхені, Чеською академією наук і мистецтв.

Серед почесних гостей вечора А. Кіпа привітав професора Школи журналістики Києво-Могилянської Академії д-ра Сергія Квіта та Олеся Кузьму, екзекутивного директора Української Католицької Освітньої Фундації в Чикаґо, і вручив їм комплекти найновіших видань ТССА.

 

Коментарі закриті.