5 лютого, 2016

Про „зелену картку“ і льотерію Diversity Visa

У 1999-2000 роках „Свобода“ провадила розділ „Довідкове бюро“, у якому на запитання читачів з проблем іміґрації відповідала адвокат з іміґраційних питань Тетяна Дурбак. Сьогодні цей розділ відновлено. Просимо надсилати до редакції запитання до адвоката Т. Дурбак.

Що дає виграш в льотерії Diversity Visa?

Передовсім йдеться про надання ґрін-карти США („зеленої картки“ – green card) – Посвідчення постійного мешканця США для громадянина іншої держави, який постійно живе у США. Цей документ дозволяє під певними умовами перетинати кордон США без ризику відмови при пашпортній контролі на кордоні держави. Статус постійного мешканця надається один раз і на усе життя. Але через кожні 10 років треба його поновлювати.

Постійні леґальні мешканці США можуть користуватися різними урядовими програмами допомоги в освіті. Постійні мешканці менше платять за навчання в університетах і коледжах, ніж платять закордонні студенти. Резидент може працювати у будь-якій компанії на терені США, крім тих організацій, які беруть до праці лише громадян США. У деяких компаніях вимагають перевірки благонадійности кандидата на працю, яку можуть пройти лише резиденти і громадяни США. Отже, для них вибір пропозицій зростає.

Резидент може починати своє підприємництво, засновувати корпорації і акційні товариства.

Ґрін-карта надає соціяльні привілеї при виході на пенсію за умови, що ви працювали 40 кварталів (10 років) перед виходом на пенсію.

Ґрін-карта може уможливити для партнера в подружжі чи неодружених дітей віком до 21 року отримання статусу постійного мешканця. Після п’яти років (а в разі шлюбу з громадянином США після трьох років) постійний мешканець має право податися на громадянство, але можна бути резидентом впродовж усього життя.

Резидентові легше отримати кредит (наприклад, для купівлі будинку). Ви можете законно мати нерухомість, авта, інші речі, які можуть мати громадяни США.

Як оформити документи при виграші в льотерії? 

Необхідно заповнити надіслані вам анкети і вислати їх в Консульський центр штату Кентакі; підготувати пакет документів і довідок для співбесіди з консулом (для кожного індивідуально); пройти медичний огляд; перекласти документи англійською мовою; пройти співбесіду; отримати візу. Не треба покладатися на поради чи аґенції, розміщені на форумах. Найкраще звернутися до професіоналів, які подадуть вам кваліфіковану допомогу.

Найважливіше всі документи заповнити правдиво і правильно. Похибки можуть спричинити відмову, або пізніші іміґраційні труднощі. Подавати неправдиві дані – порушення закону і спричинить відмову подання або пізніші іміґраційні труднощі.

Чи анкета бере участь в льотерії один раз?

Так. Є незаконно подавати більш як одну анкету на рік.

Чи резидент може стати громадянином США?

Претендувати на громадянство США резидент може через п’ять років. Як правило, прийняття американського громадянства обумовлює відмову від попереднього громадянства. Деякі країни не визнають цієї відмови і тоді можна мати подвійне громадянство.

Яка різниця у правах резидента і громадянина?

Резиденти не мають права голосувати і брати участь у виборах в США; працювати на деяких посадах в США; брати участи у лавах присяглих (juries). Якщо резидента суд знайде винним в порушенні певних законів, його можуть депортувати. Резидентові, що перебуває понад шість місяців поза кордоном США, або дуже часто перебуває за кордоном, може прикордонний контроль відмовити у в’їзді до США за те, що втратив статус постійного мешканця. Резидент, що перебуває за кордоном США довше року без подання певних документів перед від’їздом, втрачає статус постійного мешканця.

Чи варто висилати анкету через знайомих чи родичів в США?

На льотерію треба подаватися через комп’ютер. Для отримання візи байдуже, звідки вислана анкета. Враховується лише місце народження і правильність заповнення анкети. Участь в льотерії не повинна впливати на отримання інших віз США, але можуть бути труднощі при поданні на гостьову візу. Цим труднощам можна зарадити, але варто проконсультуватися з іміґраційним адвокатом.

Чи можуть брати участь в льотерії громадяни тих країн, які виключені з льотерії?

Можуть, але тільки якщо основний заявник народився в країні, яка не допущена до льотерії, а другий партнер подружжя народився в допущеній країні.

Як ще можна отримати ґрін-карту поза льотерією? 

Право проживати в США на підставі „сімейної просьби” можуть отримати батьки громадян; чоловіки або дружини громадян і постійних мешканців; діти громадян; неодружені діти постійних мешканців; брати або сестри громадян. Працедавці можуть складати просьби для робітників. Якщо просьба – сімейна чи робоча – апробована, бенефіціяр має право подаватися на ґрін-карту. Самостійно можуть подаватися біженці, фахівці з винятковими здібностями в науці чи мистецтві, або (під певними умовами) інвестори.

Коли можна звернутися по громадянство? 

На загал, на громадянство можна подаватися за три місяці до п’ятирічного терміну проживання в США. Постійні мешканці, які одружені з громадянами і живуть разом, можуть подаватися за три місяці до трирічного терміну. Відсутність в США на шість місяців або більше може спричинити проблеми; відсутність понад року напевно спричинить проблеми. Через три-дев’ять місяців після подання заяви вас запросять на співбесіду та іспит з знання історії США та англійської мови (треба продемонструвати уміння читати, писати й говорити).

Якими мають бути дії після отримання візи?

Після отримання візи ви маєте шість місяців на приготування до переїзду. Треба зібрати усі документи, з яких вимагається зробити завірені копії, повчитися англійської мови, вирішити проблеми зі здоров’ям, врахувати, що електронапруга до різних приладів у США інша, треба мати перехідник (адаптер). Номер соціяльної служби (Social Security) вам пришлють поштою. Але його можна отримати раніше телефоном, щоб влаштуватися на працю.

Коментарі закриті.