14 квітня, 2017

„Просвіта“ продовжує діяльність в Україні 

У Самборі учні прийшли до пам’ятника Лесеві Курбасові.

Товариство української мови в США (ТУМ) від 1990 року тісно співпрацює з обласними організаціями „Просвіти“ в Україні й отримує від них вістки про новини їхньої праці.

Голова Львівської обласної „Просвіти“ Ярослав Пітько повідомив, що у Львові впродовж 15 років проводиться дитячо-юнацький конкурс малюнка „Тарасовими стежками“, у якому щорічно беруть участь до 1,000 осіб. Переможців конкурсу визначає професійне жюрі з членів Національної спілки художників України і нагороджує дипломами і подарунками, а їхні роботи виставляють у Львівському палаці мистецтва. Виставка та нагородження лавреатів відбудуться 22 травня цього року.

Олександра Сумарук, голова „Просвіти“ в Самборі, подає до відома, що Шевченківські читання відбулися 15 березня з участю 26 педагогів сільських шкіл району і 13 з Самбора. Вони отримали в подарунок книжки поезій Василя Стуса, бо в січні 2018 року плянують провести Стусові читання. Нагороджені виступатимуть у Палаці мистецтв Львова в травні цього року. Просвітяни також провели вечір до 130-річчя Леся Курбаса, який народився в Самборі. О. Сумарук виступала з спогадами про поїздку зі своїми учнями на Соловки в 1991 році, де був в’язнем Л. Курбас. З фінансовою підтримкою ТУМ Самбірська „Просвіта“ видала книжки для любителів хорового співу.

Голова „Просвіти“ з Запоріжжя Ігор Артюшенко інформує, що було видано антологію письменників запорізького краю „Не мліють джерела Дніпрові“ з підтримкою ТУМ та у співпраці з відділенням Національної спілки письменників України. 25 березня запорізька „Просвіта“ вітала театральний фестиваль дитячої творчости „Березіль“, присвячений 130-річчю дня народження Л. Курбаса. Ініціятором фестивалю був запорізький осередок Союзу Українок. Участь у фестивалі взяли 11 шкіл. „Просвіта“ також відновила старання встановити пам’ятник Тарасові Шевченкові в центрі Запоріжжя.

„Просвіта“ в Хмельницькому знана з видання з фінансовою допомогою ТУМ дитячих книжок Ніни Шмурикової-Гаврилюк „Хоробрий Сашко“ та „Лорілея“. Гарні ілюстрації Олени Янчук. Головою „Просвіти“ є Віталій Міхалевський, доцент Хмельницького національного університету, який пише ориґінальні вірші. Він повідомляє, що плянують видання про подільську „Просвіту“ з нагоди 25-річчя відновлення її діяльности та 150-річчя „Просвіти“.

Голова Рівненської обласної „Просвіти“ Іван Вєтров повідомив, що 6 березня в залі Вищого професійного училища відбувся восьмий конкурс читців-декляматорів та юних поетів „Живи, Кобзаре, в пам’яті людській“, а 10 березня у обласній універсальній науковій бібліотеці відбулися урочистості, присвячені переможцям третього етапу XVI Всеукраїнського конкурсу учнівської творчости під гаслом „Об’єднаймося ж, брати мої“, присвячені 100-річчю утворення Української Центральної Ради та проголошення Української Народної Республіки. 15 березня в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулася презентація книги „Братня“ навала-війни Росії проти України ХІІ-ХХІ ст.“, організована обласною „Просвітою“ спільно з інститутом. „Просвіта“ з допомогою ТУМ видала „Екзод Тараса Шеченка“ Леоніда Плюща.

„Просвіта“ Полтавщини невтомно працює під проводом довголітнього голови Миколи Кульчинського. Минулого року вдалося відкрити величавий пам’ятник гетьманові Іванові Мазепі у центрі міста та перевидати і розповсюдити книжку „1709“ Леоніда Полтави про гетьмана І. Мазепу (з підтримкою ТУМ). Також було видано на честь Івана Франка збірник оповідань „Сойчине крило“. Ці дві книжки були передані на фронт для воїнів на Донбасі.

Плянують видати до 100-річчя української національно-визвольної революції праці Симона Петлюри та спогади про нього та українську-російську війну 1918-1920 років. Фестиваль „Мазепа-фест“ почнеться показом українських кінофільмів у квітні і закінчиться Днями академічного хорового співу у серпні.

ТУМ радо спілкується з усіма обласними „Просвітами“ в Україні і допомагає їм фінансово та матеріялами в даній потребі.

Норт-Порт, Фльорида

Коментарі закриті.