12 травня, 2016

„Просвіта“ діє в Україні 

У Чернівцях просвітяни дбають про виховання українських малят.

У цей неспокійний час, коли на сході України українські воїни відстоюють кордони своєї батьківщини від сепаратистів та загарбників з півночі, патріотичне виховання підростаючої молоді є дуже важливе, тому просвітяни в різних областях України докладають багато зусиль, щоб молодь знала й шанувала свою історію, мову, культуру і була готова захищати свій край і його цілість від ворогів.

Важливу ролю в цій праці виконує літературний конкурс „Я гордий тим, що українець зроду“, який започаткувало і вже багато років проводить товариство „Просвіта“. Голова обласної „Просвіти“ в Сумах Олексій Шевченко повідомив, що вийшов збірник найкращих літературних творів школярів Сумщини за 2015 рік „Роде наш красний“. Всього товариство „Просвіта“ вже видало сім книжок з дитячими творами.

У Полтаві голова Микола Кульчинський та члени обласної „Просвіти“ невтомно працювали, щоб пам’ятник Гетьманові Іванові Мазепі був поставлений на Соборному майдані. І це сталося – 6 травня відбулося урочисте його відкриття.

Також буде надруковано історичний роман Леоніда Полтави „1709“. Значну частину накладу буде переслано на фронт. Раніше було переслано для українських воїнів близько 400 книг, між ними „Від старої громади до шестидесятників“, – збірник спогадів, виданий з фінансовою допомогою Товариства української Мови в США.

Просвітяни-професори Донецького національного університету, який було тимчасово перенесено до Вінниці, займаються тепер дистанційним навчанням своїх студентів, створюють відеолекції, електронні підручники, дають консультації електронною поштою. В університеті студенти організували електронну бібліотеку для викладачів і студентів.

З Запоріжжя голова обласної „Просвіти“ Ігор Артюшенко повідомив, що в Запоріжжі не залишилося жодного пам’ятника тоталітарної доби і перейменовані вулиці. Майже всі національні заходи в місті проводяться з участю „Просвіти“.

У Хмельницькому заступник голови обласної „Просвіти“ Ніна Шмурикова-Гаврилюк написала поетичну драму „Лорілея“ для юнацтва і дорослих, присвячену Лесі Українці.

З Чернівців голова „Просвіти“ Остап Савчук повідомив, що родинний часопис „Українська ластівка“ і далі друкує матеріяли, які цікавлять і дітей і дорослих. Він просить надсилати інформації про життя українських громад у США.

У Самборі (голова Олександра Сумарук) з нагоди „Року Івана Франка“ відбулися поетичні читання серед учнів і працівників народних домів. У Рівному члени управи міської „Просвіти“ Євгенія Гладунова та Михайло Борейко у співпраці з обласними та районними організаціями „Просвіти“ відзначили важливі історичні дати та провели лекції на ці теми.

У Харкові проф. Анатолій Кіндратенко впродовж багатьох років продовжує видавати „Журавлик“ – газету для дітей, до якої дописують учні маже зі всіх областей України.

Товариство Української Мови ім. Шевченка в США і надалі допомагатиме „Просвітам“ в Україні. Фінансову підтримку просимо пересилати до: Ukrainian Language Society, 5050 Seagrass Dr., Venice, FL 34293.

Веніс, Фльорида

Коментарі закриті.