27 липня, 2016

Пропоную шляхи вирішення проблем

Я, Анатолій Ковальов, фармер із Черкащини, член координаційної ради Асамблеї громадських організацій малого та середнього підприємництва України, депутат районної ради, хочу висловитися із системних проблем та свого бачення щодо їх вирішення. Поряд із вже досягнутими в державі напрацюваннями, можна стверджувати, що прискорене товарне виробництво є також достатньою умовою для розвитку підприємництва та економіки країни в цілому.
Можна стверджувати, що існує межа податків та зборів, перейшовши яку товарне виробництво стає нерентабельним, воно зникає і тягне за собою всі основні соціяльні неґативи, спад економіки та підприємництва.

Є пропозиція для України теоретично визначити граничну межу податків та зборів, які дозволятимуть успішно розширювати товарне виробництво‚
законодавчо заборонити переходити граничну межу податків та зборів, чим забезпечити прискорене товарне виробництво, і‚ як наслідок‚ розвиток економіки, наповнення бюджету, збільшення грошового обігу, поліпшення добробуту народу, зменшення безробіття.

Слід врахувати при цьому‚ що крім основних податків є велика доля прихованих зборів, які підприємництво сплачує і які не ідуть в державу, а розходяться по корупційних схемах. Один із прихованих зборів – це все зростаючі послуги приватних фірм для виготовлення електронних ключів, програмних продуктів, різного роду державних бланків, пашпортів, сертифікатів, дозволів, оцінок та обмірів, які зобов’язана робити лише держава і, як правило, безкоштовно. Кількість документів такого роду перевищило в сотні разів їх об’єм, який був 20 років тому і в тисячу разів їх сумарну вартість у співставних цінах. Крім цього, невиправдана кількість таких документів наносить шкоду‚ як підприємництву, так і жителям країни. Необхідно терміново законодавчо заборонити державницькими документами займатися приватним особам.

Для збереження села, створення органічних продуктів харчування, з метою працевлаштування сільського населення, розвитку переробних галузей та кооперативів на селі, пропоную перейняти досвід поляків і французів і в одні руки на пільгових умовах в Україні землекористувачу давати не більше як 300 гектарів землі. Такий землекористувач повинен жити в населеному пункті, де розміщена ця земля‚ і повинен сам організовувати товарне виробництво.
Дуже часті та необдумані реформування шкодять країні. Податкову систему слід докорінно змінити, а податковий кодекс скоротити від 700 сторінок до 30-50 сторінок. Він повинен бути простим, коротким, зрозумілим, забезпечувати бюджетні надходження і придатним для автоматичного адміністрування. Його слід обговорити в суспільстві, прийняти і не міняти роками. Заборонити щомісяця міняти форми звітностей, як це робиться зараз.

Виробник товарів не повинен платити податку, адже він створює цінності, а за це його і карають. Платить податки той, хто для себе замовляє суспільні послуги. Розмір податків виходитиме із об’єму та корисности цих послуг. Оподаткування здійснюватиметься із отримання цих послуг чи товарів. Адміністрування здійснюватиметься автоматично. Звітність при цьому буде зайва. Контролюючі функції здійснюватимуть громади. Буде сталий, автоматичний і незалежний від окремих осіб розподіл бюджетних надходжень до всіх бюджетних структур напряму.

Тальне‚ Черкаська область

Коментарі закриті.