18 листопада, 2016

Провели міст дружби: Ізраїль – Україна

Посадник Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич. (Фото: Борис Поделко)

БAТ-ЯМА‚ Ізраїль. – Одночасно в двох містах – ізраїльському Бат-Ямі та українському Кам’янці-Подільському 10 листопада в рамках VII Міжнародного інвестиційного форуму „Розвиток промислового потенціялу Кам’янця-Подільського“, відбувся телеміст, учасники якого обговорили перспективи співпраці в економічній сфері та можливості зближення між країнами на реґіональному рівні, зокрема налагодження побратимських зв’язків між Кам’янцем-Подільським та Кірьят-Гатом, де живе чимало етнічних українців та вихідців з України, які зацікавлені у співпраці і самі проводять чимало заходів присвячених українській тематиці.

Учасників відеомосту привітав міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич, який наголосив на зацікавленості міста у розвитку зв’язків з Ізраїлем. Також виступили керівник Кам’янець-Подільського представництва Хмельницького благодійного фонду „Хесед-Бешт“ Маргарита Шопник та генеральний директор підприємства „Полімет“ Анатолій Глозман.

В Українському культурному центрі в Ізраїлі у розмові взяли участь перший секретар Посольства України в Ізраїлі Сергій Братчик, президент Асоціяції сприяння розвитку і співпраці „Ізраїль-Україна і країни СНД“ Леон Табаков та представниця громадської організації „Ізраїльські друзі України“ Любов Іванова.

Обговорили конкретні проєкти, які мають відбутися незабаром, зокрема, телезустріч медиків двох країн. Учасники з ізраїльської сторони підтвердили готовність сприяти українським підприємцям у виході на ізраїльський ринок. Українцям сподобався відео-міст і був позитивно сприйнятий у Кам’янці-Подільському. М. Сімашкевич запевнив, що місто готове до плідної економічної співпраці підприємств, в культурних подіях, розвитку туризму.

Як зазначила організатор заходу, колишня директор Українського культурного центру в Ізраїлі Олена Іванчук, встановлення тісних зв’язків між Кам’янцем-Подільським та ізраїльськими партнерами є закономірним явищем, адже напередодні Першої світової війни в Кам’янці-Подільському 47 відс. населення складали євреї. Історія євреїв Кам’янця-Подільського була трагічною і сьогодні громада є малочисельна.  Але в Ізраїлі є багато вихідців з України, які цікавляться своїм українським корінням і готові відкривати для себе історичні місця Кам’янця-Подільського.

Коментарі закриті.