17 лютого, 2017

Провели концерт коляд і щедрівок

Хор „Рідної школи“ при парафії св. Юрія Переможця.

ЕДМОНТОН, Альберта. – 22 січня вже 38-ий концерт коляд і щедрівок, який влаштувало Українське Музичне Товариство Альберти (УМТА), став частиною різдвяних свят в українській громаді Едмонтону. На концерті з’єдналися 11 різних хорів та ансамблів в одну співочу родину. Господарем концерту була Українська Православна Церква – Західна Єпархія, тож концерт відбувався в Православній катедрі св. Івана Хрестителя.

Концерт відкрився спільною колядою „Бог Предвічний“. Голова УМТА Люба Бойко-Белл привітала присутніх, а зокрема Владику Іларіона Рудника з Української Православної Церкви та Владику Давида Мотюка з Української Католицької Церкви.

Першим виступив збірний український православний хор (Катедра св. Івана, Собор св. Андрея, парафія св. Антонія, дириґент Леся Чумер), який виконав коляди „З нами Бог“, „Коли звізда ясна“ та „Ой, рано-рано кури запіли“. Після цього д-р Олеся Маркевич перебрала ролю ведучої програми, переплітаючи концертові точки відомостями та коментарями про різдвяні звичаї. Текст підготувала Галина Котович, секретар УМТА.

„Рідна школа“ при парафії св. Юрія Переможця (дириґент Лілея Волянська, директор школи Оля Миц) розпочала виступ спільною деклямацією, а відтак діти заспівали коляди „Бог ся рождає“ та „Гей, летить колядка“.

Дитячий хор Української православної катедри св. Івана (дириґент Ірина Криницька) заспівав коляду „Спи Ісусе, спи“ та щедрівку „Ой, сивая та й зозуленька“.

Український народний хор „Вітер“ (дириґент Леся Погорецька) виконав коляди „Ой на річці, на Йордані“, „Сяють ясним світлом на небі зірки“ та „Коляду“. Жіночий квартет „Херувими” (Андрея Лідер, Меланія Туржон, Петруся Тачинська та Катруся Тачинська) співав коляди „Янголи в небі“ та „Дивная новина“.

Наступний виступ „Дідух“, був не співочий – це був уривок з книжки д-ра Ореста Талпаша про звичаї, пов’язані з дідухом та його місцем у різдвяних обрядах. Його прочитав Ґеньо Горбай.

Вокальний ансамбль „Аколада” (дириґент Галина Лазурко) співав різдвяну колискову „Спи Ісусе, спи“ (солістка Саня Ґараніс) та „Небо і земля“.

Хор Української католицької катедри св. Йосафата (дириґент д-р М. Туржон) виконав коляди „Що то за предиво“, „Різдвяна ніч“ та „По всьому світі стала новина“. Хор „Верховина“ Спілки Української Молоді (дириґент Орест Солтикевич) виконав коляди „Приходе Господь“ та „Дзвони“.

Хор „Верховина“ Спілки Української Молоді. (Фото: Марко Левицький)

Хор „Верховина“ Спілки Української Молоді. (Фото: Марко Левицький)

Прозвучав на концерті улюблений цілим світом „Щедрик“ (музика Миколи Леонтовича). Його заспівав хор „Капеля Кіріе’’ (дириґент д-р М. Туржон), як також коляду „Радуйтеся всі люди“. Відтак хор парафії св. Василія Великого (дириґент Єлисавета Лісова-Андерсон) виступив з колядами „У Вифлеємі новина“, „З ночі опівночі“ та „Новая радість“. Концерт завершив хор „Дніпро“ (дириґент Ірина Шмігельська), який заспівав „Ой, гордопишний пане-господарю“, „Три славнії царі“ та „Щедрівка“.

Були виголошені подяки від голови УМТА Л. Бойко-Белл і пароха катедри св. Івана о. Стефана Семотюка, котрий запросив присутніх на перекуску в Культурному центрі св. Івана. Усі заспівали коляду „Во Вифлеємі“, котру написав (слова і музику) понад 100 років тому о. Остап Нижанківський. Слова твору не втратили актуальности: „Глянь оком щирим, о Божий Сину, на нашу землю, на Україну, зійшли їй з неба дар превеликий, щоб Тя славила во вічні віки“.

З нагоди концерту відбулася збірка добровільних датків на проєкт допомоги сиротинцям в Україні „Orphanage Project in Ukraine, care of Western Eparchy“, яка принесла 2,850 дол.

Коментарі закриті.