24 лютого, 2017

Принцеса Сіяму походила з Луцька

Катерина Десницька з чоловіком  і сином. (Фото: visitlutsk.com)

27 квітня 2016 року минуло 130 літ від дня народження Катерини Десницької, яка сподобалася принцові Сіяму (тепер Тайландія) Чакрабонґсе Буванафу (Чакрабоні) вийшла за нього і стала принцесою Тайландії. Народилася Катруся у родині голови Луцького окружного суду Івана Десницького. Коли дівчинці виповнилося два роки, її батько помер. Мама Марія залишилася з 12-ма дітьми, продала маєток й переїхала з сім’єю до Києва, де Катруся поступила до Фундуклеївської жіночої гімназії, яку закінчила і виїхала до Петербурґу, де навчався її брат Іван, влаштувалася на курси медичних сестер. З початком російсько-японської війни погодилася піти на фронт медичною сестрою. З фронту повернулася з трьома бойовими нагородами, серед яких був і Георгіївський хрест за мужність.

На балі для георгіївських кавалерів К. Десницька познайомилася з ґвардійським гусаром. Це був принц Сіяму Чакрабон, на три роки старший за неї. Син короля Рами V прибув до російської столиці 1898 року й був зарахований до імператорського Пажеського корпусу. Цю школу він закінчив і 1902 року став корнетом лейб-ґвардії імператорського гусарського полку, продовжив освіту в Академії Генерального штабу. Це була любов з першого погляду і лише релігійні перешкоди гальмували одруження. Принц ісповідував буддизм, а К. Десницька була православною християнкою.

У січні 1906 року Чакрабон закінчив академію і разом з нареченою поїхав до Одеси, а звідти пароплавом до Стамбула. Медовий місяць провели у Єгипті. За ритуалом принц в жодному разі не міг з’явитися в столиці Сіяму з невідомою жінкою, ще й до того ж українкою з Европи. Королівська родина не прийняла К. Десницьку, навіть коли вона 28 березня 1908 року народила королівського онука Чулу. Щойно після смерти короля Рама V престол посів його старший син Вачпровуд i він визнав шлюб свого брата за дійсний. К. Десницька одержала титул принцеси Сіяму вищого ранґу. Її чоловік очолив Генеральний штаб армії.

Ще до лютневої революції 1917 року подружжя відвідало Київ. На жаль, у них почалися непорозуміння, коли Чакрабон закохався в принцесу Чаваліт. К. Десницька влітку 1919 року виїхала до свого брата-дипломата в Шанхай, там почала працювати в Червоному Хресті‚ а син Чула Чакрабон залишився у Сіямі.

Після Другої світової війни К. Десницька переїхала до Франції і 3 січня 1960 року померла від серцевого удару. Її син Чула Чакрабон закінчив Кембриджський університет, став істориком, у Лондоні одружився з англійкою Елізабет Гантер‚ написав історію сіямської королівської династії Чакрі, до якої належав сам, де розповів про долю своїх батьків. Помер у 1964 році.

За деякими даними досі живе в Англії внучка К. Десницької – Наріса Чакрабон.

Коментарі закриті.