8 вересня, 2016

Президент Порошенко виступив у Верховній Раді

Президент України Петро Порошенко промовляє 6 вересня у Верховній Раді. (Фото: Офіційне представництво Президента України)

КИЇВ. – 6 вересня розпочала працю‚ після півторамісячних вакацій‚ п’ята сесія Верховної Ради України VІІІ скликання. Перед депутатами виступив зі щорічним посланням Президент України Петро Порошенко. Особливим моментом цієї великої промови було те‚ що ще раз поздоровивши український народ‚ депутатів‚ Уряд країни з Днем Незалежности‚ глава держави підкреслив історичну сутність найбільшого національного свята – не просто як постання‚ а як відновлення української державної самостійности‚ успадкованої від національно-визвольних змагань 1917-1921 років і Української Народної Республіки. І разом з цим – як обов’язок сьогоднішнього українського суспільства вичерпно осягнути повчальний досвід того героїчно-трагічного періоду.

„Ми готуємося відзначити століття початку української національної революції. Її провідні діячі та активні учасники, на жаль, лише в „екзилі“, коли вже були на вигнанні, зрозуміли, що головною причиною втрати самостійности стали внутрішні чвари, війна всіх проти всіх у державницькому таборі. Я переконаний, що ми з вами повинні засвоїти уроки історії, і переконаний, що політична боротьба не перетне ту межу, за якою замість демократії та европейських цінностей починаються хаос, анархія, отаманщина. Хочу ще раз повторити те, про що говорив на День Незалежности: державна самостійність дала демократію й свободу, почуття громадянської гідности і національної єдности; навчила захищатися і відкрила европейську перспективу для нашої держави. Тепер наші духовні й моральні досягнення маємо доповнити матеріяльними здобутками, забезпечивши підвищення добробуту кожного громадянина вільної України“‚ – сказав президент.

Оцінюючи ситуацію довкола анексованого Росією українського Криму і російську аґресію на Донбасі‚ П. Порошенко ствердив‚ що метою України є повернення кордонів країни 1991 року‚ і що ніяких компромісів у цьому питанні бути не може. Реаґуючи на заяву Президента Росії Володимира Путіна, що „питання Криму закрите”‚ П. Порошенко назвав такі заяви „маренням“ і підкреслив: „Так, воно закрите: Крим був, є і буде українським“.

Президент наголосив‚ що „в умовах, коли аґресія Росії проти України все ще триває, а військова загроза зі Сходу є складним стратегічним викликом, питання національної єдности й політичної консолідації – це питання життя і смерти“.

П. Порошенко запевнив‚ що Україна швидкими темпами нарощує свой військовий потенціял. Нині в дії перебувають понад 40 міжнародних контрактів на постачання необхідних для української армії озброєнь на загальну суму 1,5 млрд. дол.

Водночас П. Порошенко висловив переконання, що Україна має опиратися на власні сили.

Наразі Україна витрачає 3 відс. державного бюджету на військові потреби.

За словами президента‚ на території Донбасу „угруповання російсько-терористичних військ нараховує майже 38.5 тис. осіб, понад 600 танків, 1‚250 бронемашин, понад 300 систем залпового вогню“.

„Наш кордон з Росією – найдовший в Европі, лише суходолом – 2,000 кілометрів. Росія постійно нарощує військову присутність, у першу чергу, на нашому кордоні – грає м’язами на західньому й північно-західньому стратегічних напрямках. Високий рівень збройної аґресії зберігається і з південного напрямку…

…Особисто я не хотів би ані мобілізації, ані військового стану. Я бачу зовсім інший плян для нашої країни. Але чи буде нова хвиля часткової мобілізації чи, не дай Бог, повна мобілізація? Остаточна відповідь на це питання залежить від Москви“‚ сказав П. Порошенко.

На його думку‚ військового вирішення проблеми цілісности України не існує, єдиний шлях – політико-дипломатичний.

Заторкуючи тему економіки‚ П. Порошенко повідомив, що внаслідок закриття Росією своїх ринків для українських товарів Україна втратила „мінімум 15 млрд. дол.“. Він назвав такі наслідки „економічним шоком“, що позначився на рівні життя українців.

„Ми втратили десятки, якщо не сотні тисяч робочих місць, і ця економічна аґресія – одна з головних причин стрімкого падіння рівня життя“, – заявив П. Порошенко.

За словами президента, раніше майже третина українського експорту йшла на російський ринок.

Водночас, П. Порошенко бачить у цьому є і позитив, оскільки Україна позбулася залежности від Росії і розширює торгівлю з іншими країнами, передусім – державами Европейського Союзу.

„Я впевнений, що історично й стратегічно ми на правильному шляху. – заявив президент України. – Але бачу ризик, як каток політичної дестабілізації може розчавити перші паростки соціяльно-економічного відродження, які вистраждані всім народом, за які заплачено таку високу ціну. Саме на внутрішні потрясіння робить основну ставку зовнішній ворог. Більшість проблем, які стоять перед нами, виникли не вчора і не позавчора. Вони є наслідком багатьох ілюзій та помилок, якими супроводжувався увесь період незалежности. Сьогодні цей спадок дається взнаки, перетворившись на комплексний історичний виклик для всієї української державности.

Водночас кризовий період відкрив перед нами низку можливостей та перспектив, які дадуть змогу Україні гідно відповісти на цей виклик. Українці усвідомили себе як нація. Держава твердо стоїть на демократичних принципах організації влади. Остаточно визначено вектор зовнішньополітичного співробітництва та інтеґрації. Попереду все ще багато труднощів, але випробування й перемоги, здобуті величезними зусиллями і кров’ю кращих синів і доньок нашого народу всіх часів, не дає нам іншого вибору – тільки перемога, тільки вперед! Впевнений, все буде добре. Дякую вам. І Слава Україні!“.

(За повідомленнями засобів масової інформації України)

Коментарі закриті.