15 вересня, 2016

Президент визначив завдання України 

У щорічному посланні до Верховної Ради Президент Петро Порошенко 6 вересня виклав своє бачення стратегічних напрямків розвитку України на найближчу перспективу. Він поділив своє послання на дві частини. Перша була присвячена питанням національної безпеки і оборони, а друга – економічним і соціяльним питанням. Він закликав засвоїти лекції історії, коли замість демократії в Україні починалися анархія, отаманщина.

Голова центру політичних студій та аналітики „Ейдос“ Віктор Таран вже 7 вересня звернув увагу на заклик президента у політичній боротьбі не перейти ту межу, за якою замість демократії та европейських цінностей починаються хаос, анархія і отаманщина. В. Таран зауважив‚ що у парляменті є кілька фракцій, які підпадають під визначення отаманщини, починаючи з Олега Ляшка та Юлії Тимошенко. Ще у добу національно-визвольних змагань, Симон Петлюра, Євген Коновалець, Володимир Винниченко говорили, що найбільшою бідою було те, що українці не змогли об’єднатися. Група 1 грудня, до якої входять найбільші інтелектуали країни, перед початком нового політичного сезону висловилася про небезпеку популізму і закликала депутатів пропонувати конструктивні речі‚ важливі законодавчі ініціятиви.

Підвищення добробуту кожного громадянина – головне завдання. Для досягнення такої мети потрібні мир, безпека та реформи. Ніхто в світі не буде захищати Україну так, як самі українці. Також в обороні Україна має спиратися на власну армію, на власний військово-промисловий комплекс. І сучасне військо озброєне й підготовлене до захисту України. Україна вийшла на тісний рівень співпраці з країнами НАТО, який вона буде поглиблювати аж до повного досягнення критеріїв членства. Стратегічною метою залишається вступ до НАТО. Водночас протягом найближчого року в низці европейських країн внаслідок виборів до влади можуть прийти політичні сили, які схильні до компромісів з Кремлем.

П. Порошенко заявив, що роздав доручення послам сприяти зміцненню міжнародної коаліції на підтримку України та запобігти зняттю санкцій з Росії до повного відновлення територіяльної цілісности України.

Найбільш складною реформою є антикорупційна. Уже проведено маштабне очищення Служби безпеки України від зрадників та корупціонерів, з колишньої радянської міліції почали створювати українську поліцію. Облава на корупціонерів триває з широким розмахом.

Президент визнав, що в Україні існує бідність. В рамках співпраці з міжнародними фінансовими організаціями довелося піти на жорсткі і непопулярні реформи, особливо в тарифній сфері. Якби до них не вдалися, було б економічне і соціяльне провалля. Не зважаючи на бідність, формування сучасної української політичної нації на засадах громадянського патріотизму йде прискореними темпами.

Неодноразово слова президента викликали в залі бурхливі оплески. „Народ України виступами нагодувати, напоїти і зробити його життя щасливим не можна. Сподіваюся, що виступ президента вселить в громадян України впевненість у завтрашньому дні“, – зазначив народний депутат Антон Геращенко.

Коментарі закриті.