13 січня, 2017

Презентували історію українців в Канаді 

Під час презентації книжки (зліва): Зіновій Яворівський, Степан Качараба, Олена Бакай.

СОПІВ, Івано-Франківська область. – 17 грудня 2016 року в приміщені „Музею Сопова“ відбулася зустріч під гаслом „Коломийщина-Канада. Мости“. Організатором цього заходу була голова Громадської ради села Сопів Олена Бакай – уродженка Сопова. На запрошення родини Доруняків сіл Кийданч і Сопів, що на Коломийщині, відбулася презентація книжки „Йосип Олеськів. Життя і діяльність“. Представляли книжку її співавтори: краєзнавець Зіновій Яворівський і професор Львівського університету ім. Івана Франка Степан Качараба, яких зустріли дуже тепло, з хлібом і сіллю.

Відкрила захід О. Бакай, яка також долучилася до видання книжки. З нею З. Яворівський зустрівся у 2008 році, коли приїхав на батьківщину Івана Доруняка, щоб зібрати матеріял для книжки. Тоді О. Бакай розповіла багато цікавого про родину І. Дорундяка і познайомила з його родичкою Ольгою Потятинник.

На презентацію книжки З. Яворівський розповів, як народжувалася книжка і які шляхи привели його з села Нова Скварява до села Кийданч. Проф. С. Качараба наголосив на тому, як він віднайшов у Львівському історичному архіві щоденник І. Доруняка. О. Потятинник розповіла цікаві історії про І. Доруняка.

На зустрічі виступили Мирослав Филипів, який розповів про останню хвилю еміґрації з України до Канади, а Микола Ільчишин – до США. Місцеві аматори у гарних національних одностроях виконали багато національних пісень.

На зустрічі працювало телебачення з Коломиї, завдячуючи якому подію змогли побачити численні телеглядачі. Відчувалося, що жителі цього краю дбайливо ставляться до своєї історії, з великою цікавістю досліджують і примножують її.

Й. Олеськів з Нової Скваряви та І. Дорундяк з села Кийданч у 1895 році поїхали до Канади, щоб дослідити умови еміґрації з Галичини до цієї країни. Три місяці тривала подорож. Вони вивчали клімат, ґрунти, соціяльні умови Канади, об’їхавши її південну частину зі сходу на захід. Завдяки цій поїздці і подальшій роботі Й. Олеськіва еміґрація з Галичини до Канади стала масовою. Під час поїздки І. Доруняк, що супроводжував Й. Олеськіва, вів щоденник. Цей щоденник є цікавим першоджерелом історії, яка поєднує Жовківщину і Коломийщину, Україну і Канаду.

Коментарі закриті.