16 грудня, 2016

Представили нові видання про Патріярха Йосифа Сліпого

Прес-секретар Релігійного Товариства Українців Католиків „Свята Софія“ в Римі о. Андрій Солецький. (Фото: Ірина Іванкович)

ПАРМА‚ Огайо. – Нові видання про Патріярха Йосифа Сліпого презентували 20 листопада в парафії Покрови Пресвятої Богородиці на парафіяльному форумі працівники Релігійного Товариства Українців Католиків „Свята Софія“ (ТСС) – прес-секретар ТСС в Римі о. Андрій Солецький та екзекутивний директор ТСС в США Ірина Іванкович.

І. Іванкович представила двотомне видання „Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство“, яке побачило світ у львівському видавництві „Артос“ до п’ятиріччя Центру студій Патріярха Йосифа Сліпого у Філядельфії. Початок вивчення теми „Патріярх Йосиф Сліпий і література“ сягає 1984 року‚ коли після смерти Й. Сліпого, появився збірник „Intrepido Pastori” на честь 40-ліття його вступу на Галицький митрополичий престіл. Патріярх не дочекався виходу у світ цієї книги, яка мала бути його Festschrift і у якій було надруковано статтю Леоніда Рудницького власне під таким заголовком.

Окремі аспекти зацікавлення Патріярха Йосифа літературою розглядали Роман Лубківський, Петро Сорока, о. Іван Гриньох, Мілена Рудницька. Сучасне дослідження авторка базувала передусім на опрацюванні повного зібрання творів Патріярха Йосифа „Opera Omnia”, його „Споминів“‚ листування з окремими мистцями слова, а також на раритетних рукописах, які збереглись у архівах ТСС. Презентації книги уже відбулися в Тернополі, Львові та Філядельфії.

Головні події життєпису патріярха накреслив о. А. Солецький, зупинившись на втіленні в життя його основних пріоритетів після повернення у вільний світ. Ними були віра і наука, що їх Й. Сліпий увічнив через спорудження Собору св. Софії Премудрости Божої та Українського Католицького Університету (УКУ) в Римі, як і через численні наукові праці, зібрані у повному виданні творів „Opera Omnia”.

Сьогодні ця наукова спадщина Патріярха знаходить нове життя у електронному виданні „Твори Патріярха і Кардинала Йосифа” з нагоди 125-річчя від дня народження Ісповідника Віри‚ яке відзначатимуть на офіційному рівні у 2017 році. Вперше диск було презентовано у Філядельфії. 18 томів творів „Opera Omnia” Патріярха Йосифа – це всі видання його наукової спадщини, видані впродовж діяльности УКУ ім. Папи Климента в Римі. Завдяки праці Владики Івана Хоми та священиків Івана Яцківа та Івана Музички, найближчих співпрацівників патріярха, його наукові праці та дослідження були зібрані та видані у 18 томах.

Щоб зробити цю спадщину доступною для сучасного дослідника, римське товариство „Свята Софія” з підтримкою товариства „Свята Софія” в США ініціювало  електронне видання творів. Окрім цього, до диску ввійшли всі видання журналу „Богословія”, видані в Римі під керівництвом самого Патріярха Йосифа. Видання адресоване насамперед богословам, семінаристам, духовенству, науковцям та освітнім середовищам.

Комплекти дисків та двотомника було передано на руки о. Михайла Дроздовського в дар до парафіяльної бібліотеки.

 

Коментарі закриті.