20 жовтня, 2016

Представили книгу про Соловки

Збірник статтей „Соловецька печаль України“.

КИЇВ. – Міжнародне об’єднання „Соловецьке братство“ спільно з Київським товариством політв’язнів і жертв репресій у Національній історичній бібліотеці України 28 вересня презентувало щойно виданий збірник статтей учасників Соловецької прощі „Соловецька печаль України“. В книзі подано спогади, роздуми, інтерв’ю учасників Соловецької прощі 1997 року, коли завдяки старанням невтомного дослідника місць злочинів НКВД Юрія Дмитрієва було встановлено місце розстрілу Соловецького етапу в урочищі Сандармох (Карелія). Її учасниками були Євген Сверстюк, Іван Драч, Василь Овсієнко.

Напередодні 80-их роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937 року в СРСР – творчий колектив Міжнародної інформаційної аґенції „Vector News“ у партнерстві з фондом „Журналістська ініціятива“ започаткував акцію „Рік жертв Великого терору“.

Презентація щойно виданого збірника стала першим публічним заходом на підтримку і популяризацію цієї патріотичної акції. Презентація збірника присвячена також до 75-річчя вбивства єврейського та ромського населення Києва в Бабиному Яру. Матеріяли збірника показують спорідненість тоталітарних режимів в СРСР та Німеччині, спільність методів масового знищення цивільного населення.

З історичною розвідкою про Великий терор 1937-1938 років в СРСР виступив заступник директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Тилищак.

З ініціятиви св. п. Є. Сверстюка було встановлено перший, ще дерев’яний хрест над місцем поховань цвіту української інтеліґенції тих часів, безжально знищеного комуністичним режимом. Згодом за сприяння українців усього світу і завдяки зусиллям української патріотки з Карелії Лариси Скрипникової – почесного голови Товариства української культури Карелії „Калина“, зведено 2004 року величний пам’ятник – ґранітний козацький хрест „Убієнним синам України“ (автори Микола Малишко та Назар Білик). І вже до нього щорічно почали їздити делеґації з України, які з початку очолював В. Овсієнко, а згодом один з останніх радянських політв’язнів Григорій Куценко. Цьому особливо сприяла державна підтримка, започаткована Президентом Віктором Ющенком, котрий і сам єдиний з усіх п’яти українських президентів відвідав Соловки, щоб віддати шану безневинно убієнним співвітчизникам.

Про це та велику просвітницько-патріотичну місію, яку виконували Соловецькі прощі, що тривали щороку аж до 2014 року – початку війни Росії проти України, вели мову настоятель Покровської церкви на Подолі о. Володимир Черпак, упорядник і автор збірника Світлана Чорна, автори статтей Євген Букет, Олена Халімон, Тетяна Чарковська, політв’язень Михайло Михалко, члени „Соловецького братства“ Валерій Петущак, Наталя Осьмак, Зоя Голота та Микола Оцун. Мистецькою окрасою заходу стали виступи активних учасників Соловецьких прощ – кобзаря Тараса Компаніченка та бандуриста Віталія Мороза, котрі виконали ряд історично-патріотичних пісень.

Про трагічну історію перебування України в Російській імперії, особливо в її радянській період, розповів науковець Роман Матузко. Тепер, коли Україна прокинулась, путінська Росія чинить відверту аґресію проти української держави, прагнучи стерти її з лиця землі.

За словами В. Овсієнка, всі ми сподіваємося, що настане той час, коли ми зможемо вільно їздити у Сандармох і на Соловки – в незалежну від Москви Карелію.

„Соловецьке братство“ подякувало керівництву Національної історичної бібліотеки України і її співробітникам Аллі Новицькій та Світлані Лещенко за сприяння у проведенні презентації видання.

Георгій Лук’янчук – голова „Соловецького братства“. 

Коментарі закриті.