30 листопада, 2016

Представили збірник „Соловецька печаль України“ 

Члени „Соловецького братства“ на зустрічі з керівництвом Товариства „Знання“.

КИЇВ. – Міжнародне об’єднання „Соловецьке братство“ спільно з Київським товариством політв’язнів і жертв репресій 28 вересня презентувало щойно виданий збірник статтей учасників Соловецької прощі „Соловецька печаль України“. В книзі подано спогади, роздуми, інтерв’ю учасників Соловецької прощі, починаючи з 1997 року, коли було встановлено місце розстрілу Соловецького етапу в урочищі Сандармох (Карелія).

Напередодні роковин соловецьких розстрілів кінця жовтня- початку листопада 1937 року й наближення у наступному 2017 році 80-річчя Великого терору – масових політичних репресій в СРСР – творчий колектив Міжнародної інформаційної аґенції „Vector News“ у партнерстві зі Благодійним фондом „Журналістська ініціятива“ започаткував акцію „Рік жертв Великого терору“.

Збірник „Соловецька печаль України“.

Збірник „Соловецька печаль України“.

Презентація збірника статтей „Соловецька печаль України“ стала першим публічним заходом на підтримку і популяризацію цієї патріотичної акції. Матеріяли збірника показують близьку спорідненість тоталітарних режимів в СРСР та Німеччині‚ спільність методів масового знищення цивільного населення.  Учасників зібрання на презентації представив віце-президент Товариства „Знання“ Василь Кушерець. Захід розпочав змістовною історичною розвідкою трагічних подій в період Великого терору в СРСР в цілому та в Україні зокрема. Надію на поновлення Соловецьких прощ після знищення новітнього тоталітарного режиму в Росії і істoрично необхідного розпаду останків Московської імперії висловив голова „Соловецького братства“ Георгій Лук’янчук. Перша Соловецька проща відбулася в 1997 році, коли стало відоме завдяки старанням невтомного дослідника місць злочинів НКВД Юрія Дмитрієва місце поховання Соловецького етапу в Сандармосі. Її учасниками були Євген Сверстюк, Іван Драч, Василь Овсієнко.

Історик-дослідник мартирологу жертв ленінсько-сталінської тоталітарної системи Сергій Шевченко, автор чотирьох ґрунтовних досліджень з катастрофічної для націй і народів СРСР практики сталінсько-більшовицького терору, розповів як відбувалась найперші з Соловецьких прощ, безпосереднім учасником яких він був. Як везли та встановлювали з ініціятиви Є. Сверстюка перший, ще дерев’яний хрест над місцем поховань цвіту української інтеліґенції тих часів‚ безжально знищеного комуністичним режимом.

Це вже згодом завдяки ініціятиві і сприянню українців усього світу і зусиллям української патріотки з Карелії Лариси Скрипникової – почесного голови Товариства української культури Карелії „Калина“, там зведено 2004 року величний пам’ятник – ґранітний козацький хрест „Убієнним синам України“ (автори Микола Малишко та Назар Білик). І вже до нього щорічно почали їздити вже більш чисельні делеґації з України, які з початку очолював В. Овсієнко, а згодом один з останніх радянських політв’язнів‚ голова Київського товариства політв’язнів і жертв репресій Григорій Куценко.

Цьому особливо сприяла державна підтримка, започаткована Президентом Віктором Ющенком, котрий і сам єдиний з усіх п’яти українських президентів відвідав Соловки, щоб віддати шану співвітчизникам.

Промовляли Г. Куценко‚ упорядник і автор збірника, оглядач „Голосу України“ Світлана Чорна‚ член „Соловецького братства“ Наталя Осьмак (донька голови Української Головної Визвольної Ради часів УПА). Жахливі сталінські 1937-1938 років охопили всі реґіони й усі без винятку верстви суспільства. За 15 місяців кампанії за політичними звинуваченнями в СРСР було заарештовано понад 1.7 млн. осіб. Кількість жертв репресій, депортацій і голоду в Україні не піддається підрахунку. Це приблизно третина українського народу.

Народна артистка України Галина Яблонська звернула увагу присутніх на вічну ненависть московської, а пізніше російської та радянської імперій до вільнолюбного з европейськими культурними традиціями українського народу. Показати справжню історію генетично ординської Московщини та її злочинну ролю в долі української нації і покликаний збірник „Соловецька печаль України“.

Коментарі закриті.