3 лютого, 2017

Представили англомовну історію Пласту 

Імпрезу розпочала Наталка Фірко, членка Дирекції УОКЦ та пластової Станиці Філядельфії. Вона передала ведення вечора Лярисі Кебуз, племінниці О. Субтельного, яка привітала доповідачів –голову ГПБ Марту Кузьмович та голову Крайової Пластової Старшини Канади та члена редакційної колеґії Богдана Колоса, котрі заявили, що намір видати історію Пласту існував вже віддавна, розповіли про збирання матеріялів, остаточне оформлення книжки та її появу.

У книжці О. Субтельний відтворив обставини, за яких Пласт постав у 1911 році для добра української молоді і для скріплення зусиль та розвитку української нації. Пласт розвивався в умовах політичних переслідувань, війни, еміґрації, розсіяння по світі і відновлення у вільній, незалежній Україні.

У другій частині програми були виголошені спомини про О. Субтельного Андрія Масюка, сестри Оксани і її чоловіка Іринея Ісаєва, Л. Кебуз, Ігора Федоріва та Ярослава Козака.

Автор еміґрував з родиною до Філядельфії у 1949 році і тут провів юні роки серед свідомої діяспорної громади. О. Субтельний був людиною пригод, спортовцем, пластуном-бурлакою, одним із перших випусників Гарвардського університету українських наук під проводом проф. Омеляна Пріцака, істориком, автором відомої книжки „Ukraine: A History“.

Подякувавши доповідачам та присутнім, Л. Кебуз закінчила імпрезу стислим колом та улюбленою піснею при ватрі „Сіріли у сумерку, ніч вже йде“.

Книжку можна придбати за 30 дол., звертаючись на адресу: Plast USA, 700 Cedar Rd., Jenkintown, PA, 19046; електронну адресу: [email protected]; тел.: 267-287-8334; або на адресу: Plast Canada, 516 The Kingsway, Toronto, Ontario, Canada, M9A 3W6, електронну адресу: [email protected]; сторінка в інтернеті : www.plast.org.

Коментарі закриті.