26 жовтня, 2016

Пошта оспівує красу і велич України

Першою ластівкою цієї серії став поштовий бльок‚ присвячений Автономній Республіці Крим. На бльоці з п’яти марок зображено Долину привидів в Алушті (місце на південно-західному схилі гірського масиву Демерджі в Криму‚ де химерні фігури створені вивітрюванням гірських порід), церкву св. Іоанна Предтечі – пам’ятник візантійської архітектури X ст. в Керчі, винні підвали в селі Масандра, пеліку (давньогрецьку посудина у формі амфори), панораму південного берега Криму.

luhanskУпродовж 2013 року „Укрпошта“ випустила ще бльоки, присвячені Дніпропетровській та Вінницькій областям. Бльок на честь Дніпропетровської области складається з чотирьох марок: ракета-носій „Зеніт-3SLБ“, набережна Дніпропетровська (тепер – Дніпра), Троїцький собор в Новомосковську, Петриківський розпис. Бльок „Вінницька область“ складається з чотирьох марок, на яких зображені річка Дністер, Свято-Троїцький жіночий монастир у Браїлові, палац княгині Щербатової в Немирові, світло-музичний фонтан „Roshen“ у Вінниці.

В 2014 році було випущено поштові бльоки, присвячені Кіровоградській, Миколаївській, Одеській та Волинській областям. Кіровоградська область показана на чотирьох марках: Свято-Вознесенський собор у Бобринці, антропоморфна стела скитського часу, Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Марка Кропивницького, народний хореографічний ансамбль „Пролісок“.

Миколаївська область – це пам’ятник суднобудівникам і фльотоводцям у Миколаєві, автотранспортна розв’язка у Первомайську, катедральний собор Касперівської ікони Божої Матері у Миколаєві, природний парк „Бузький ґард“ в селі Мигія, Чорноморський суднобудівний завод у Миколаєві.

Одеську область представляють пам’ятник дружині моряка в Одесі, Білгород-Дністровська фортеця (Акерман), Одеський морський вокзал, Свято-Миколаївська церква у Вилковому, маяк порту в Іллічівську (тепер це Чорноморськ).

Волинь – це передовсім пам’ятник Лесі Українки на головній площі Луцька, Зимненський Святогорський монастир – пам’ятка архітектури початку ХІ ст., Оконські джерела – „волинське диво“, до якого щорічно приїжджають тисячі туристів з інших країн, аби побачити, як б’ють сильні джерела з чистою, цілющою водою, солом’яний виріб – уособлення народних традицій, обрядів, культурної спадщини та розвитку народних промислів волинського краю.

vinnycia2015 року „Укрпошта“ випустила бльоки, на яких зображені Київська, Тернопільська та Чернівецька області. Київська область: трипільська посудина (друга половина V тис. до н.е.), парк „Київська Русь“ в селі Копачеві, Свято-Покровська церква в селі Пархомівка, картина Катерини Білокур „Квіти за тином”.

На бльоці Тернопільської области показані Заліщики, Тернопіль, Бережани, Успенський костел в Бучачі.

Бльок „Чернівецька область“ складається з чотирьох марок: Успенський собор в селі Біла Криниця, печера „Попелюшка“ в селі Подвірне, фестиваль Маланок в Чернівцях, Хотинська фортеця (XIII-XIX ст.).

У 2016 році випущено поштовий бльок на честь Запорізької области. На бльоку зображені гелікоптер Мі-8МСБ, національний заповідник „Хортиця“, кам’яна баба з музею-заповідника „Кам’яна могила“ і Дніпрогес у Запоріжжі.

Мальовничій Україні цього року присвячено поштовий бльок „Закарпатська область“ з чотирьох марок: замок Паланок у Мукачеві, водоспад „Шипіт“, Михайлівська церква у Сваляві, а на центральній марці зображена українська дівчина з короваєм. Художник усієї серії Олександер Калмиков.

Коментарі закриті.