21 січня, 2016

Почалися зустрічі Тристоронньої контактної групи

МІНСЬК. – 13 січня вперше цього року у Мінську зібралася Тристороння контактна група (Україна-ОБСЕ-Росія) з вреґулювання ситуації на Донбасі. Напередодні, 12 січня, у Мінську відбулося засідання політичної підгрупи, але подробиць засідання не відомо. Спеціяльний представник ОБСЕ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік повідомив, що Тристороння контактна група проведе засідання 13, 20 та 27 січня.

У грудні 2015 року під час перемов у Мінську вдалося домовитися про початок розмінування на території Донбасу, визначити перші 12 ділянок, де сапери мали розпочати таку роботу, але так і не домовилися щодо остаточного припинення вогню, а головне щодо цілковитого повернення Україні заручників, котрих утримують російські бандформування.

У Мінську знову добиватимуться звільнення полонених і допуску Червоного Хреста до тюрем. Про це повідомила Дарка Оліфер – речниця представника України на перемовинах Леоніда Кучми.

На зустріч вперше як представник Росії приїхав Борис Ґризлов. Він брав участь у вирішенні політичної кризи в Україні ще 2004 року. „Україна підтримує чергову ініціятиву Бориса Ґризлова про оголошення режиму тиші, що повинен початися негайно“, – заявила Д. Оліфер. Вона додала, що Україна наголошує на тому, що без припинення вогню неможливо проведення розмінування і нормальне вирішення політичних, гуманітарних і економічних питань.

Тристороння контактна група в черговий раз домовилася про новий режим тиші на передовій Донбасу. Сторони домовилися найближчим часом звільнити 50 полонених з обох сторін. Перш за все, поранених, тяжкохворих та жінок. Шукали й вирішення питання щодо місцевих виборів на окупованій частині Донецької і Луганської областей. Україна наголошувала, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста повинен потрапити до тюрем на окупованій території.

„Ключовим підсумком є домовленість, що має працювати режим тиші, бо саме від ситуації безпеки залежить виконання гуманітарних, економічних та політичних пунктів Мінських угод“, – повідомила представник України в підгрупі з гуманітарних питань Ірина Геращенко.

Коментарі закриті.