24 березня, 2016

Посол України відвідав Парму

Посол України у США Валерій Чалий (в центрі) з учасниками акції у Пармі на підтримку Надії Савченко. (Фото: Олександер Федорчук)

ПАРМА, Огайо. – 10 березня Посол України у США Валерій Чалий з дружиною Людмилою та першим секретарем Посольства Віталієм Погрібним, на запрошення сенатора від штату Огайо Роберта Портмена, прибув з робочою візитою до Клівленду. З цієї нагоди відбулася зустріч української громади з гостями. До Кредитівки „Самопоміч”, що в Пармі, де відбулася зустріч, були запрошені сенатор Р. Портмен, посадник Парми Тімоті Де Гітер та інші політики.

У своїй промові Р. Портмен розповів про своє переживання щодо України та подій, пов’язаних з аґресією Москви і про намагання зробити хоч якийсь вплив на вреґулювання воєнного конфлікту.

Дуже усіх зворушило, коли увійшов Сергій Бабський, який приїхав на повторне лікування після опіків, отриманих у підбитому ворогом бронетранспортері, коли захищав волю України.

Посадник Парми висловив своє захоплення українцями, серед яких він живе в „Українському селі“ в Пармі, і висловив їм сердечну вдячність за їхню працьовитість, згуртованість, культуру та високу моральну гідність.

Посол В.Чалий подякував за теплий прийом, звернувши увагу на те, що у Пармі він відчув себе як вдома і також був приємно вражений від усього, що почув і побачив. І поскільки звільнення Надії Савченко є ґльобальним питанням, запропонував провести акцію на її підтримку з закликом випустити її негайно на волю.

Посадник міста запросив Посла до своєї адміністрації і показав гостям проєкти, які вони розробляють для „Українського села“, ознайомив з деякими цікавими плянами та подіями, попросив гостя розповісти про стан в Україні.

Потім Посла В. Чалого зустрічали в Українському Музеї-Архіві. Директор Андрій Фединський провів екскурсію і показав багато цікавих та рідкісних експонатів. Найбільше увагу гостей привернули до себе мапи України, які були виготовлені, починаючи від XV ст.

12 березня дипломати у супроводі голови Українських Злучених Організацій Марти Ліщинецької та Почесного консула України в Клівленді Андрія Футея відвідали Український греко-католицький собор св. Йосафата у Пармі, де спілкувалися з Владикою Пармським Богданом Данилом, настоятелем храму о. Богданом Барицьким, о. Йосифом Матлаком та парафіянами.

Делеґація відвідала Школу українознавства Товариства „Рідна школа”, яка діє при цій парафії, де їх радо зустріли чудовим, пахучим українським короваєм. Директор школи Мирослава Черен ознайомила гостей з історією навчального  закладу, програмою та традиціями. Після промови В. Чалого були запитання, на які Посол і його дружина давали відповіді та пояснення. В. Чалий подарував школі настінний годинник з петриківським розписом на згадку про зустріч.

Гості відвідали Школу українознавства ім. Тараса Шевченка при Українському православному соборі св. Володимира в Пармі. Настоятель храму о. Іван Наконечний, о. Михайло Гонтарук, директор школи Володимир Боднар та вчителі обговорили з гостями низку питань щодо шкільної програми та виховної роботи. На згадку про візиту дипломати вручили школі в чудовому оформленні „Кобзар” Т. Шевченка. Посол та його дружина побажали дітям успіхів у навчанні, у виборі професії та закликали продовжувати українські традиції, культуру та збагачуватися любов’ю до свого краю.

Коментарі закриті.