1 вересня, 2016

Посол США подякував Україні

Повідомлення в американській газеті про зникнення пілота.

КИЇВ. – 12 серпня Посол США Джефрі Паєт виступив у Національному військово-історичному музеї на церемонії, присвяченій перевезенню з України до США останків летуна – лейтенанта армії США, який був збитий поблизу Нових Троянів, Одеська область, в червні 1944 року, під час операції „Френтік“ – серії бомбардувальних операцій проти Німеччини у період Другої світової війни, проведених американськими літаками, які вилітали з баз у Великобританії і південній Італії, а потім сідали на трьох летовищах в Україні.

„Я хочу подякувати Міністерству оборони і Генеральному штабові, всім в уряді України, хто зробив цю акцію можливою. Понад 70 років тому цей молодий американський пілот загинув на українській землі, у жорстокій війні з аґресивним ворогом, що кинув виклик нашим найбільш фундаментальним цінностям. Американські пілоти, які базувалися у Полтаві, представляли наше найвеличніше покоління, як у нас прийнято вважати.  Ми ніколи не забували цих героїв і жертви, принесені ними заради Сполучених Штатів і цінностей, які ми спільно сповідуємо. Я знаю, що українці мають такі ж почуття по відношенню до ваших солдатів, які сьогодні захищають майбутнє України“, – сказав Посол Дж. Паєт після того, як пролунали національні гимни США та України і виступив начальник Головного управління оборонного та мобілізаційного плянування Генерального штабу Збройних Сил України генерал Анатолій Сиротенко. (Посольство США в Україні)


ОДЕСА. – Пошуки американського летуна-винищувача, який був збитий 6 червня 1944 року над територією Одеської области‚ координували офіцери оперативного командування „Південь“ Владислав Назаров і Олександер Громаков. Вони організували спільні дії військовослужбовців, учених і власників поля, на якому знаходився збитий літак. Були знайдені фраґменти винищувача „Мустанґ“ і частини тіла 23-річного молодшого лейтенанта Джона Мамфорда. Його винищувач був збитий 6 червня 1944 року, коли супроводжував групу американських бомбардувальників, що вилетіли з  Пирятина, Полтавська область, на бомбардування румунського порту і летовища Галац. Прикриття атакували румунські літаки. Американці збили шість ворожиих машин і втратили два „Мустанґи“.

Дж. Мамфорд народився в 1921 році у Ню-Йорку, звідти родина переїхала в Сейнт-Пітерсбурґу (Фльорида), де юнак закінчив школу і працював разом з батьком, опанувавши професією штукатура. В 1942 році його призвали до Збройних сил США. Своїх дітей у Дж. Мамфорда не було, але у нього залишився молодший брат Енсон, який також брав участь у Другій світовій і помер у 2004 році. (Сергій Горицвіт)

Коментарі закриті.