27 липня, 2016

Порошенко поклав квіти у Варшаві до Пам’ятника жертвам Волинської трагедії 

Петро Порошенко біля Пам’ятника жертвам Волинської трагедії. (Фото: Кристіян Добушинський‚ Варшава)

ВАРШАВА. – Президент України Петро Порошенко разом з українською делеґацією з участю представників Адміністрації Президента України, Посла України в Республіці Польща Андрія Дещиці та народного депутата України Надії Савченко 8 липня поклав квіти до Пам’ятника жертвам Волинської трагедії у варшавському районі Жолібож. П. Порошенко запалив лямпадку біля монументу на знак вшанування пам’яті загиблих.

Пам’ятник у вигляді хреста з розп’яттям Ісуса Христа був установлений у липні 2013 року.

Напередодні‚ 7 липня‚ Сенат Польщі голосами правлячої партії „Право і справедливість“ прийняв постанову, в якій закликав нижню палату – Сейм – встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду, вчиненого на Волині українськими націоналістами проти громадян Польщі. Українські видатні політичні, релігійні і громадські діячі закликали польську владу не ухвалювати жодних деклярацій, які можуть бути використані проти Польщі і України.

У свою чергу, у Польщі заявили, що ініціятива екс-президентів України, глав українських церков та інтелектуальної еліти України щодо історичного примирення заслуговує на підтримку з польського боку.

Збройні конфлікти між поляками й українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися на Холмщині та в Закерзонні. Точної кількости загиблих у цих конфліктах невідомо досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Коментарі закриті.