5 серпня, 2016

Помер проф. Орест Субтельний

Св. п. проф. Орест Субтельний

Проф. Орест Субтельний, видатний український канадський вчений та громадський діяч‚ упокоївся 24 липня в Торонто у віці 75 років. О. Субтельний народився 7 травня 1941 року у Кракові, Польща. У 1965 році закінчив Темпльський університет у Філядельфії. Також навчався в Віденському та Гамбурзькому університетах.  Ступінь доктора філософії отримав у 1973 році у Гарвардському університеті, захистивши дисертацію „Неохочі союзники: Пилип Орлик та його стосунки з Кримським ханством і Османською імперією. 1708-1742“.

Викладацьку кар’єру розпочав на історичному факультеті Гарвардського університету (1973-1975), продовжив у Гамільтонському університеті в штаті Ню-Йорк (1976-1981) та у Йоркському університеті (Канада, з 1982 року).

Ще студентом у 1960-их роках відвідав Україну, про яку з любов’ю розказував на пластових ватрах, зокрема на таборі „Вовча тропа“. Був пластуном (курінь „Ватага Бурлаків“).

Проф. О. Субтельний був автором шести книг, в тому числі монументальної праці „Україна: історія“‚ опублікованої в 1988 році, перекладеної багатьма мовами та випущеної в чотирьох виданнях. Він редаґував науковий журнал „Nationalities Papers“‚ й організовував численні міжнародні наукові конференції. Проф. О. Субтельний був автором десятків наукових статтей.

Найбільше визнання О. Субтельному принесла праця „Україна: історія“, яку було визнано однією з найбільш впливових і важливих книжок, що були опубліковані Університетом Торонто за 100 років його існування. Книжка зіграла ролю головного підручника історії для покоління, яке пережило падіння комуністичної системи і розпад СРСР.

У 1992 році О. Субтельного було обрано закордонним членом НАН України.

За видатний вклад в розвиток української канадської громади в галузі науки проф. О. Субтельного нагороджено Шевченківською медалею, найвищою нагородою Конґресу Українців Канади (КУК)‚ а також орденом „За заслуги“ української держави. Проф. О. Субтельний був закордонним членом Національної Академії Наук України.

„Ми втратили визначного вченого та великого громадського діяча. Проф. Субтельний був одним з провідних науковців в галузі української історії. Я мав честь бути його студентом‚ працювати з проф. Субтельним й пам’ятатиму його як надзвичайного науковця, вчителя й ментора. Від імени української канадської громади висловлюю найглибші співчуття родині та близьким покійного“‚ – заявив президент КУК Павло Ґрод.

Проф. О. Субтельний залишив сумуючу дружину, проф. Марію Субтельну та сина д-ра Олексу Субтельного.

Коментарі закриті.