28 січня, 2016

Померла Сестра Емелія Прокопик 

Дженкінтавн, Пенсильванія. – 17 грудня 2015 року, після короткої недуги‚ упокоїлася в Бозі сестра Емелія (Милдред) Прокопик (1920-2015). Стан її здоров’я невблаганно погіршувався і Сестри монастиря на Факс-Чейз несли цілодобове чергування біля хворої, молячись та розмовляючи з нею. Серед численних відвідувачів протягом цього часу були Патріярх Святослав Шевчук та Митрополит Стефан Сорока. Віддана опіка Сестер, які чували при недужій, та візити єрархів Української Католицької Церкви свідчать про виняткові якості, що ними наділив Господь цю покірну та працьовиту слугиню Божу.

Сестра Емелія народилася у Арнольді, Пенсильванія. Разом з батьками та сімома братами й сестрами належала до парафії св. Володимира. 23 липня 1936 року Емелія вступила до Чину св. Василія Великого. 27 серпня 1939 року вона склала свої перші обіти, а 27 серпня 1945 року – вічні чернечі обіти на руки о. Константина Богачевського.

Вступивши до Чину, Сестра Емелія здобула середню освіту в Академії св. Василія Великого. Учителі школи і настоятелі монастиря швидко зауважили потенціял Сестри Емелії: було рішено, що вона продовжуватиме освіту в той час, коли небагатьом жінкам було дозволено переступити університетські пороги. Ступінь бакалавра у царині латини вона здобула у Католицькому університеті у Вашінґтоні, а ступінь маґістра у цій же галузі – в Університеті Віланова. Докторське навчання у царині шкільної адміністрації закінчила у Фордгемському університеті.

Сестра Емелія була директором Академії св. Василія Великого, школи св. Миколая в Чикаґо, школи та академії св. Юрія в Ню-Йорку, школи парафії Непорочного Зачаття в Гемтреку, Мишиґен‚ деканом у Менор-Коледжі.

Згодом Сестра Емелія посіла уряд провінційної дорадниці, генеральної настоятельки, генеральної дорадниці, працюючи віддано та сумлінно над усіма завданнями, що їх накладали ці відповідальні позиції. Її невтомні зусилля історика Провінції увінчалися виданням книги „Берегині полум’я“, яка розповідає про історію Сестер Василіянок в Америці у 1911-2001 роках.

1971 року Сесру Емелію було обрано Генеральною настоятелькою в Римі. Вона вела кожну Василіянську провінцію згідно з вказівками Другого Ватиканського собору‚ відвідувала Василіянські громади в усьому світі.

У 1983-1989 роках Сестра Емелія була Генеральною дорадницею в Римі‚ сумлінно та віддано працювала над утриманням контакту з Сестрами Василіянками за „залізною завісою“‚ а потім була спеціяльним делеґатом до Василіянської провінції в Україні.

Після повернення до США у 1995 році Архиєпископ Стефан Сулик призначив Сестру промотором беатифікаційного процесу Митрополита Андрея Шептицького.

20 грудня 2015 року Владика Стефан Сорока у співслужінні оо. Филипа Сандрика, монсеньйора Петра Васла та о. Едварда Гіґінса відслужив Парастас за упокій душі померлої. Літургію та чин похорону 21 грудня 2015 року відслужили капелян Сестер Василіянок монс. Петро Васло‚ оо. Ф. Сандрик, Лео Ґолдейд, о. Евген Хомин.

За померлою скорблять члени родини, Сестри Чину св. Василія Великого у цілому світі, її віддана приятелька Сестра Богданна та сотні студентів, яких навчала Сестра Емелія.

Вічна їй пам’ять!

Коментарі закриті.