23 листопада, 2016

Померла Орися Пащак-Трач, спеціяліст з народних традицій

Св. п. Орися Пащак-Трач

ВІНІПЕҐ, Манітоба. – Конґрес Українців Канади (КУК) глибоко сумує з приводу смерті Орисі Пащак-Трач, громадського провідника, письменниці, лектора і казкаря, яка покоїлася раптово у Вініпеґу 10 листопада.

„Ми втратили направду виняткового та надихаючого провідника громади. Неперевершена любов і відданість до нашої культури, традицій, спадщини найкраще характеризують Орисю Пащак-Трач, – заявив президент КУК Павло Ґрод. – Її праця та самовідданість надзвичайно збагатили українське життя в Канаді і поза її межами“.

О. Пащак-Трач переклала з української на англійську мову десяток книг, читала лекції на українську тематику у Північній Америці, Австралії, Україні. Її публікації широко відомі в Канаді та США. Вона вела публіцистичну рубрику „The Things We Do“ в українському тижневику „The Ukrainian Weekly“. Її книжка „First Star I See Tonight: Ukrainian Christmas Traditions“ – це всеосяжна англомовна книга про багаті українські різдвяні традиції, яка вийшла друком у грудні 2015 року. Вона щорічно проводила турне народного мистецтва та культури в Україну.

Окрім її багатьох нагород за вагомий внесок в розвиток українсько-канадської громади, цього року на трирічному конґресі КУК О. Пащак-Трач була нагороджена Шевченківською медалею в категорії культури і мистецтва – найвищою формою визнання, якою нагороджує КУК.

У смутку О. Пащак-Трач залишила свого чоловіка Мирослава, синів Бояна, Добряна і Руслана, сестру Нусю Денисик з родиною. Ми просимо Господа пам’ятати родину О. Пащак-Трач в цей важкий час і дарувати Покійній вічне життя у Царстві Небесному.

Вічная пам’ять!

 

Коментарі закриті.