27 липня, 2016

Польська мова надалі популярна

Польська мова надалі популярна

Польська мова надалі популярна, попри застарілі польсько-українські конфлікти. На порталі „Порт Европа“ функціонують безкоштовні електронні курси української мови для поляків і польської мови для українців. Наші курси – це своєрідний барометр настроїв поляків і українців щодо до сусідньої країни. По кількості осіб, які в даному місяці записуються на даний курс, а їх рахуємо в тисячах, можна зробити підсумки щодо того, наскільки великим є в даний момент зацікавлення українців Польщею і поляків Україною.

На цій підставі я можу впевнено сказати, що спроби поділити наші народи не вийшли, звичайних людей не дуже цікавлять історичні суперечки, а принаймні вони не вплинули неґативно на бажання вивчати польську і українську мови.

Час від Майдану до сьогодні можна поділити на три фази. Перші три-чотири місяці після Майдану – це захоплення Польщею як країною, яка активно підтримувала Україну в ті тяжкі часи. Тоді більшість осіб записувалося на курс з чистого почуття солідарности з Польщею, без особливих плянів щодо виїзду.

В половині 2014 року ця гаряча фаза закінчилась, натомість приблизно від кінця 2014 року на безкоштовний е-курс польської мови почали записуватись особи, котрі збиралися виїхати до Польщі на заробітки або навчання.

Натомість тепер можна спостерігати початок третьої фази – це вже особи, котрі пов’язують своє майбутнє з життям в Україні, однак налаштовані на відкриття спільного підприєництва з поляками – наприклад, експорту українських продуктів до Польщі. Це дуже перспективна річ, оскільки Україна стала частиною зони вільної торгівлі з Евросоюзом, знято митні обмеження, а поляки і українські еміґранти в Польщі хотіли б купувати українські продукти, яких поза Варшавою практично в Польщі немає. Не виключено, що вийдемо назустріч цим очікуванням і відкриємо якийсь безкоштовний е-курс ділової польської мови, саме з думкою про цю групу.

Від 2013 року на курс записалися вже понад 80 тис. осіб, перш за все українців, але меншою мірою також білорусів.

На польській версії порталу функціонує також аналогічний безкоштовний е-курс української мови для поляків. Зі зрозумілих причин користувачів цього курсу значно менше, однак з кожним роком зацікавлення поляків у вивченні української мови помітно зростає.

На курс польської можна записатись за посиланням: http://www.porteuropa.eu/ua/polskamowa, на курс української мови для поляків: http://www.porteuropa.eu/ukrainski.

Якуб Логінов, редактор порталу „Порт Европа”, Краків

Коментарі закриті.