17 березня, 2017

Поет творить у Фінляндії 

Поет Віктор Єганов. (Фото: Георгій Лук’янчук)

 

Поет Віктор Єганов. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Поет Віктор Єганов. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Віктор Єганов. „Всім, хто має в душі вишиванку“. Київ. „Дніпро“, 2017. 112 стор. 

КИЇВ. – Український поет Віктор Єганов живе, працює і творить у Фінляндії. Він народився 1963 року в Причорномор’ї, де над вільними козацькими степами котиться вічне колесо золотої Скітської пекторалі. Споконвіку в родині його батьків-газетярів і в його власній лікарській родині найбільшим скарбом було і є його величність Українське слово.

Почав писати ще в шкільні роки, друкувався в періодиці Миколаївщини, згодом – Запоріжжя, Києва… Його твори були відзначені на українських літературних конкурсах, кілька поезій українською та фінською мовами увійшли до збірки „Divaani“, з успіхом виконуються на літературних вечорах у Гельсінкі (Фінляндія).

І ось нещодавно у київському видавництві „Дніпро“ побачила світ перша поетична збірка В. Єганова „Всім, хто має в душі вишиванку“ (2017). У ній є такі рядки:

Я знаю, що життя – не сад утіх,
Що час крадуть турботи хижороті,
Що ми, як тріски у водовороті,
На хвилю втілені у крові і у плоті…
Але, мій друже, не живи наспіх,
Якщо, звичайно, ти не у цейтноті…
І поки час не станув, ніби сніг,
Злети на крилах здібностей своїх –
Орла найкраще видно у польоті! 

Презентація нового видання відбулася 10 лютого в столичному Музеї гетьманства. До збірки увійшла ніжна, лірична, задушевна, романтична і щира поезія. На презентації книжки в музейній залі гетьмана Івана Мазепи атмосфера була по-сімейному тепла й щира. Ведучою вечора була журналістка, редактор збірки поезій Наталка Черешинська (сестра поета). Серед учасників дійства – брат Аркадій Єганов, друзі, письменники, представники преси.

Журналіст Володимир Краснодемський, який ознайомився з новою книжкою, дав їй фахову оцінку з точки зору літературної критики. А представник „Журналістської ініціятиви“ письменник-публіцист Сергій Шевченко розповів про власне знайомство з творчістю поета. Він згадав також при нагоді і про участь поета у Всеукраїнському семінарі „Культура мови – культура нації“, що проводився торік в Інституті журналістики Національного університету ім. Тараса Шевченка.

Серед промовців на презентації були також Олександер Карбачинський – віце-президент Громадського об’єднання добровольців „Громадянський корпус“ (військові частини у Станиці Луганській, Попасній, Лисичанську, Щасті та Новоайдарі), письменник Микола Гриценко та інші творчі особи. Брати Єганови виконували сучасні популярні українські пісні під ґітару).

В. Єганов, крім медичної освіти, має освіту в галузі мистецтва, а власні акторські здібності виявляє в театрі „Майдан“ у Гельсінкі, яким керують режисери Віктор Древіцький та Ігор Фрай. Зокрема, він грав ролю Василя Стуса у виставі про життя і творчість поета.

Як активіст Товариства українців, до створення якого він приклав багато зусиль, та активіст доброчинних організацій, що допомагають Україні, В. Єганов багато робить для того, щоб за кордоном люди більше знали правду про історію і культуру України та її боротьбу за свою незалежність.

Частину накладу нової своєї збірки В. Єганов передав для вояків, що захищають країну від російської аґресії.

Коментарі закриті.