24 серпня, 2016

Поет повернувся до української мови

Літератор Олександер Афанасьєв народився 11 березня 1816 року в селі Ісківці Полтавської губернії в сім’ї поміщика. Батько був росіянином, мати – українкою. Дитинство пройшло в селі, як він сам писав: „На лоні благодатної української природи, серед патріярхального життя народу, багатого на пісні, поетичні перекази про хоробре козацтво, славних запорожців“. Це мало великий вплив на його майбутні погляди.

Освіту здобув у Ніжинській гімназії вищих наук. Товариські взаємини надовго поєднали його з колегою Євгеном Гребінкою. Влітку 1843 року познайомився з Тарасом Шевченком, який не тільки супроводжував його у подорожах Україною, але й ознайомив з історією і культурою України. Перебуваючи в Петербурзі О. Афанасьєв ще ближче здружився з Т. Шевченком.

Саме під впливом Т. Шевченка, а особливо „Кобзаря“, став писати вірші, статті і прозові твори, склав українсько-російський словник, не закінчений друкуванням (1855). Дебют його як українського поета відбувся в 1841 році в альманасі „Ластівка“, де надруковано його вірші „Є. П. Гребінці“ та „Прощання“. Прозові твори письменника вирізняються, як правило, динамічним сюжетом, цікавими спостереженнями. В центрі його уваги була українська тематика. 1855 роком датовано збірку його українських віршів „Що було на серці“, видану в Петербурзі без зазначення імені автора. Друкувався у збірнику „Молодик“ (вірші „Шевченкові“ та „Пісня“). Творчість О. Афанасьєва-Чужбинського українською мовою, хоч і невелика за обсягом, вписана в національний культурний контекст. Передусім це засвідчують його вірші, фрагмент незакінченої „Думки над могилою Грицька Основ’яненка“. Про нього Т. Шевченко розповідав: ,,Я знав його як найшаленішого і невичерпного віршописця. Поет і етнограф Олександер Степанович Афанасьєв, який обрав собі псевдонім Чужбинський. Його творча спадщина дуже велика – вірші і оповідання, романи, етнографічні і лінґвістичні праці, публіцистика, літературно-критичні статті та переклади гідні уваги“. Протягом 40 років служив О. Афанасьєв-Чужбинський на літературній ниві як поет, прозаїк, перекладач, літературний критик і журналіст, якому українська тематика була рідною. О. Афанасьєв-Чужбинський помер 18 вересня 1875 року.

Коментарі закриті.