26 травня, 2016

Подарунки для вояків прийшли з Ню-Йорку

Подарунки привезли в село Водяне.

НЮ-ЙОРК. – З ініціятиви та щедрого фінансування від відомої української патріотки, багаторічної громадської діячки та пластунки з Ню-Йорку Ярослави Рубель 1-2 травня була проведена акція „Великдень для українських вояків“. Підготування акції було зосереджене в Рівному, де проживає керівник обласного благодійного фонду „Волинь европейська“ пластунка Оксана Заліпська.

Я. Рубель і О. Заліпська належать до одного пластового куреня „Перші стежі“, а‚ крім того‚ їх єднає багаторічна дружба. Коли до справи беруться пластуни, а ще й близькі подруги, то все має вдатися. Провівши всі необхідні обрахунки, вони вирішили, що частування на Великдень мають отримати 900 вояків.

Діти з рівненських дитячих садків готували листи та саморобки для вояків зі словами підтримки та подяки.

Було підготовлено і завантажено 1‚200 кілограмів продовольства – 250 кілограмів шинки та ковбас, солодощів, кави, чаю, твердого сиру, свіжих овочів і ярини, приправ, цукру, хліба, цигарок, і, звісно, 260 пасок і 2‚000 крашанок. Вирішили відвідати вояків біля Авдіївки‚ Донецька область. Це зараз одна з найгарячіших точок на військовій мапі України.

У Авдіївці проживає ще одна пластунка – Таня Перевєрзєва, яка взялася за налагодження контактів з військово-цивільною адміністрацією.

Працівники адміністрації виявились людьми на своєму місці. Гостей вже чекали. Швидко перевантажили, одягнули бронежилети і шоломи та поїхали до опорних пунктів Збройних сил України біля Авдіївки: Опитного, Зеніта, на шахту Бутівка. Вояки були втомлені, але бойовий дух мали високий. З цікавістю розглядали дитячі привітання, подарунки. Дякуювали, що їх не забувають. Подарували на пам’ять український прапор з своїми підписами.

У військово-цивільній адміністрації попросили також допомогти людям, що і досі живуть у селі Опитне. Це близько 50 осіб. В Опитному практично немає вцілілих будинків. Світла і досі там немає – селище знаходиться навпроти Донецького летовища і постійно обстрілюється, а тому відновити електропостачання не можна. Не працюють крамниці. Продукти і воду людям довозять військові.

Далі поїхали в селище Водяне‚ з іншого боку від летовища. Це селище також перебуває у зоні гуманітарної катастрофи. Зараз там проживають близько 100 осіб. Ситуація дещо краща‚ ніж у Опитному: нещодавно стараннями військово-цивільної адміністрації там відновили електропостачання. В селищі також розміщені українські військові. Вояки почастували гостей обідом.

Люди у Водяному зустрічали їх дуже тепло. Та сама проблема: крамниць немає, купити ліки ніде. Громада пригощення розділила на всіх. Люди в таких важких умовах проявляють найкращі людські риси. Підтримують один одного, особливо стареньких і немічних.

Усі учасники цієї акції, дякували Ярославі Рубель за можливість бути причетними до цієї акції і бути корисними (це друга точка пластової присяги) людям, які ризикують своїм життям щодня і щогодини, а також людям, які перебувають у важких життєвих обставинах.

На околиці Авдіївки пластунка Оксана Заліпська (друга зліва) і Таня Переверзєва (друга справа) з українськими вояками.

На околиці Авдіївки пластунка Оксана Заліпська (друга зліва) і Таня Переверзєва (друга справа) з українськими вояками.

Коментарі закриті.