22 вересня, 2016

Повчальна соціологія 

Два роки в Україні діяв‚ з підтримкою Представництва Еврокомісії‚ соціологічний проєкт „Україна без дискримінації“. Його метою було дослідити‚ як люди розуміють різні форми дискримінації‚ як практично‚ у щоденному бутті ставляться до неї‚ якими очима більшість населення дивиться на проблеми різних меншин. Результати опитувань‚ здійснених Дослідницьким бюром „Sociologist“ в перше півріччя 2016 року в усіх областях України‚ окрім окупованих Криму і Донбасу‚ дуже цікаві‚ навіть унікальні.

Отже‚ найбільш масовим виявилося відчуття дискримінації за матеріяльним становищем – на його тлі всі інші види дискримінації знецінюються. Іншими словами‚ українці виявляються байдужими до проблем меншин‚ бо самі вважають себе дискримінованими. Передусім це стосується сфери комунікацій з державими установами‚ йдеться про заклади шкільної освіти‚ охорони здоров’я‚ транспорту‚ питань працевлаштування.

Понад 80 відс. опитуваних певні‚ що в Україні існують суспільні прошарки‚ права яких є набагато ширшими‚ ніж їхні власні. Майже 40 відс. громадян відчувають тиск з боку держави. Разом з цим соціологія констатує надзвичайно позитивний факт: 84 відс. українців вважають Україну цінністю‚ за яку варто боротися‚ варто воювати.

На переконання 76 відс. опитуваних‚ потрібно допомагати переселенцям з Криму і Донбасу‚ однак‚ 20 відс. вважає‚ що права переселенців слід обмежувати.

Близько половини респондентів‚ визнаючи‚ що в країні має місце дискримінація жінок‚ все ж є прихильниками традиційної ролі жінки в суспільстві.

Лише 11 відс. громадян вважають‚ що в Україні настав час леґалізувати одностатеві шлюби; на думку 65 відс. опитаних‚ гомосексуально орієнтованих осіб потрібно дискримінувати‚ зокрема – звільняти з праці.

68 відс. людей непокоїть загроза терористичних акцій‚ але терактів більше бояться на заході‚ ніж на сході‚ де вони насправді відбуваються.

Важливим результатом дослідження є те‚ що більшість українців не сприймає людей інших національностей як загрозу собі.

Лише 12 відс. вважають релігійність вадою‚ майже половина опитуваних громадян визнають себе релігійними. Це набагато вищий показник‚ ніж в Европі‚ але нижчий‚ ніж у США.

Аж 90 відс. опитаних стверджують‚ що в Україні багаті люди стають багатшими‚ а бідні дедалі біднішають.

Одним з недоліків‚ виявлених соціологами‚ є відсутність солідарности між дискримінованими групами‚ тому стає очевидним‚ що в Україні мусить розпочатися широка освітня компанія‚ метою якої має бути роз’ясненя дискримінаційних явищ у правовому полі. Така діяльність здатна унеможливлювати внутрішні суспільні конфлікти і соціяльні вибухи.

Коментарі закриті.