28 січня, 2016

Повернення п’єси Карпенка-Карого

КІРОВОГРАД. – П’єса Івана Карпенка-Карого „Наймичка“ 22 листопада 2015 року повернулася на сцену обласного академічного драматичного театру ім. Марка Кропивницького через 130 років з часу створення і через 25 років після вистави у театрі в 1990 році, коли у ній продовжували втілювати радянський стереотип клясового трактування драми головних героїв, хоча він уже не відповідав суспільним світовідчуттям.

Насправді вистава про інше – про спокусу, гріх, покару та каяття. Як зауважив головний режисер театру Євген Курман – це драма античного, шекспірівського маштабу. Виходить, ця прем’єра – чи не перше правдиве трактування п’єси І. Карпенка-Карого на сцені театру корифеїв.

Час переосмислення повертає мистецькі глибини, затоплені і затінені риштуваннями радянської поверховости та верхоглядства. Хто ж знімав ці риштування? Режисер Володимир Савченко, який багато років віддав театрові, але останні роки живе й працює у іншому місті.

Так само, як досі не була популярна „Наймичка“ І. Карпенка-Карого, так не була знана широкій авдиторії і музика Миколи Аркаса, яка дуже точно інтонувала спектакль, посилюючи його емоційні барви, сприяючи тому рідкісному в останні роки почуттю очищення.

Коментарі закриті.