1 квітня, 2016

Побачили світ спогади Марії Лабуньки

На жаль, авторка своїх спогадів „Коли ліс був наш батько” Марія Лабунька не мала щастя бачити їх надрукованими, бо далеко перед їх появою друком перенеслась 1996 року у засвіти, залишивши у глибокому смутку чоловіка д-ра Мирослава, дочку Ію і синів Олеся й Іллю. Появу спогадів мав здійснити М. Лабунька, але він теж передчасно переставився у Божу вічність, залишаючи спогади на робочому столі.

Діти Лабуньків мамині спогади зберегли і довели до появи друком у 2015 році. Спогади надруковано з усіма професійними приписами: є покажчик імен і псевдонімів з поясненнями, список жертводавців, скорочення назв і абревіятур, цікаві світлини з того часу і документи.

Спогади відкриваються словом від родини, у якому докладно сказано, як це починалось. Вступне слово про Марію Ровенчук належить відомому поетові Дмитрові Павличкові, який її запам’ятав учнем Коломийської гімназії у 1941 році, як „вродливу постать – міцну будову, високе чоло, довгі русяві коси, суворий, сказати б, учительський погляд. Вона була родом з Печеніжина, з того славного селища, яке виколисало Олексу Довбуша. Вона не помічала мене серед підлітків-гімназистів, а я милувався нею, коли заходила у вишиваній сорочні до церкви св. Михаїла у Коломиї“.

У вступному слові авторка наголошує: „У цих споминах не очікуйте боїв, засідок, як і всякої іншої стрілянини, бо в тому участь моя була дуже незначна, та й то припадкова. Натомість ви знайдете вишколену стійкову, котра уважно слухала накази „згори“ і вірно та з ентузіязмом подавала їх „униз“.

Авторка відкриває свої спогади словами: „Називаюся Марія Лабунька, з дому Ровенчук, псевдо моє в ОУН і в підпіллі було „Ірина“. Далі починає розповідь з дитинства споминами про батьків, родину, мальовниче село Печеніжин, яке складалось з Вижнього і Нижнього. Мандруючи селом, у деталях розповідає про життя села, громаду, школи і знайомить читача з учителями, підкреслюючи їх вплив на розвиток і формування молоді.

Не поминає двох церков у Печеніжині, роля яких у громаді була незрівняно велика. Тут же церковний хор і участь у ньому. Запам’ятався дириґент хору Онуфрій Кузьменко з його співами-концертами. Не оминула згадати відомі травневі Молебні до Матері Божої, так звані „Маївки“, які запам’ятались для багатьох на все життя. Кольоритно розповіла про похоронні обряди старих і дітей, родини і близьких.

До різнобарвного життя в селі влучно включила осілих і постійно подорожуючих циганів.

Друга світова війна докорінно змінила життя М. Ровенчук і не тільки. Падіння Польщі і прихід більшовиків на західні терени України – арешти, вивози на Сибір і введення системи колгоспів, все це створювало пригнічуючу атмосферу. І знову прихід нових окупантів – гітлерівська Німеччина. Знову арешти, облави і висилка української молоді на примусові роботи до Німеччини. М. Ровенчук вирішує, як багато інших дівчат і хлопців, стати членкою Юнацтва ОУН, а згодом активісткою ОУН. Вона докладно описує свої перші сходини, на які прийшли три дівчини. М. Ровенчук першою докладно описала період Юнацтва ОУН, різні завдання і організаційні вишколи.

Восени 1943 року вона одержала завдання їхати до Перемишля на матуральні курси і нав’язувати контакти з шкільною молоддю. М. Лабунька барвисто розповідає про цей період навчання, ніби безжурного юнацького життя в інституті. Голосні співи. веселий сміх, юнацькі романси, приїзд до села на Різдво до батьків, кінцеві іспити і напружена ситуація. Фронт наближався.

На останньому вишколі ОУН, який відбувся на лісничівці в Княжполі, було понад 20 дівчат. Вишколом керував обласний провідник „Орлан“ (Василь Галаса з Бережанщии). На закічення кожна з учасниць одержала відрядження на працю у терені. Надрайонній жіночої сітки ОУН „Ірині” призначили Ярославщину. Для допомоги мала зв’язкових, розвідувальниць, пропаґандисток .

На другий день після приходу Червоної армії її заарештували і привели до стодоли, де розташувалась команда. Капітан Червоної армії сказав, що від нього залежить її дальша доля. У двогодиному допиті капітан задрімав, „Ірина” тим скористалась і втекла.

Далі вона веде мову про цікаві епізоди і зустрічі з підпільниками – д-ром Павлом Клочником („Сірком“), д-ром Володимиром Горбовим, поетом Петром Василенком („Волошем“) й іншими, подає свої особисті спостереження й оцінки. Коли йшла з „Виром” на відправу з „Стягом”, провідником на усе Закерзоння (це був Ярослав Старух з Бережанщини), пробували заночувати у крайній хаті села і там припадково „застукали” їх червоноармійці. Розмова з ними щасливо закінчилася, але провідник вирішив, що настав час подумати над існуванням жіночої мережі. „Ірина” прийняла поради, як самозрозумілі. На жаль, час не працював для підпільників і УПА. Перейшли жити у лісі, під землею, у криївці. Раз на тиждень приходили зв’язкові і приносили харчі і воду, але не раз доводилось голодувати.

У половині 1946 року „Iрина” несподівано пережила смерть провідника „Сталя”. Його пост окружного перейняв „Крим“ (Микола Радейко). Після цього настали зміни. Зима 1946-1947 років була дуже холодна і снігова. „Ірина“ залишилася без харчів без води. Пробувала скористатись снігом, але вікно отвору криївки замерзло. Лизала вологі стіни. „Ірина“ пише: „Без краплі води я пробула 14 днів, а без їдження 10“. Вкінці, мов крізь сон, почула голос: „Ірино, Ірино чи ви є?“.

Провідник „Орлан“ наказав: „Розходимося на три шляхи: найсильніші йдуть в Україну, друга група – у Польщу, до вивезених людей, третя буде пробиватись на Захід”.

„Ірина” з болем прощалася з Ярославською землею. Подорож на північ Польщі була без проблем. Вдалось улаштуватись на працю до городника. Почалися проблеми з документами. Приїхав з Ярослава до Кошаліна детектив. Відбулись допити. „Ірину” арештували, повезли у Ярослав. Подорож була довга і ще у Лодзі треба було пересіти на інший поїзд і довго чекати. Чекаючи на поїзд, охоронець заснув. „Ірина“ цим скористалась і опинилась за містом, серед поля, без грошей і документів. Вирішила пробиватись на Ярославщину. Це був довгий і нелегкий шлях.

Серед дуже холодної зими і глибоких сніговіїв „Ірина” залишилась сама. Мала адресу родини Маців. Добилась до Маців, де її заховали у стайні. Це було Різдво 1948 року. Маци врятували її життя, у них перебула зиму. Для „Ірини” дістали посвідку на ім’я „Реґіна Харжевська”, або Реня. У тому терені, з’явився сотенний „Туча“ – Микола Тарабан з своєю нареченою „Зонькою“, і „Мак“, колишній зв’язковий „Ірини“. Вони йшли на Захід і узяли „Ірину”. Першою перешкодою була Прага. Треба її оминути, подолати велику річку Лабу. Шеститижневий рейд, з різними пригодами і голодуванням успішно завершився. У половині серпня 1948 року перейшли чесько-німецький кордон. „Ірина” опинилась у таборі Реґензбурґу. Одержала особистий документ на ім’я Ірина Сурмач. На цьому уриваються спомини М. Лабуньки.

Спомини читаються особливо цікаво. Авторка пройшла нелегкий життєвий, революційно-визвольний шлях, без нарікань, що дуже важливо. Це незаперечний документ часу – визвольного руху ОУН і УПА та жінок у ньому.

Спогади можна набути у О. Лабуньки за 25 дол. Тел.: 212-628 -7116.

Коментарі закриті.