22 вересня, 2016

Петро Порошенко відвідав Ню-Йорк

Діти вітають Петра Порошенка під час зустрічі з представниками української громади в Українському інституті Америки. (Фото: Прес-служба Президента України)

НЮ-ЙОРК. – 18-21 вересня Президент України Петро Порошенко здійснив візиту до США для участи у 71-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН, а також у Саміті Ради Безпеки ООН та засіданні високого рівня, присвяченому проблемі біженців та міґрантів.

У складі української делеґації — Міністер закордонних справ України Павло Клімкін, Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, Заступник Глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв. Також присутній Посол України у США Валерій Чалий.

Президент П. Порошенко провів зустріч з Віце-президентом США Джозефом Байденом.  Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та виконання Мінських домовленостей.

П. Порошенко подякував США за посилення санкцій проти Росії. Було домовлено активізувати дипломатичні зусилля для припинення російської аґресії проти України. Дж. Байден поінформував про готовність надати Україні 1 млрд. дол. кредитних ґарантій, оскільки Україна виконала всі необхідні умови.

П. Порошенко мав зустріч з кандидатом у Президенти США Гиларі Клінтон‚ яку він поінформував щодо ситуації на Донбасі і наголосив, що сьогодні Україна бореться за свободу і демократичні цінності, які об’єднують весь цивілізований світ. Співрозмовники погодилися, що у протистоянні російській аґресії важливим є зміцнення трансатлантичної єдности і солідарности з Україною. Було також відзначено дієвість санкційної політики проти Росії. П. Порошенко подякував Г. Клінтон за постійну і тверду підтримку України. Г. Клінтон наголосила, що за останній час Україна досягла важливого проґресу у здійсненні реформ і висловила свою підтримку у їх продовженні. Г. Клінтон також передала вітання українському народу з нагоди 25-річчя незалежности.

П. Порошенко зустрівся з представниками української громади США в Українському інституті Америки у Ню-Йорку. Він назвав символічним, що вдруге розпочинає свою візиту до США зі спілкування з закордонними українцями Америки. Президент відзначив присутність на зустрічі представників кримсько-татарського народу. За словами П. Порошенка, Голова Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров повідомив, що жоден з кримських татар не брав участи у виборах в Криму.

П. Порошенко привітав присутніх із 25-ою річницею відновлення державної незалежности України, зазначивши, що вже третій рік поспіль ця подія затьмарена „чорною хмарою війни“.

Президент підкреслив, що спільними зусиллями, в тому числі і з допомогою українців Америки вдалося відновити українські Збройні сили. „Спасибі, що ви є небайдужими, об’єднаними, так любите Україну і будете та готові за неї боротися“, – наголосив президент. Він також поінформував присутніх про хід реформ в Україні та процес викорінення корупції.

Президент подякував за роботу президентові Українського Конґресового Комітету Америки Тамарі Олексій.

У свою чергу, Т. Олексій запевнила: „Українська громада Америки продовжуватиме робити все можливе для зміцнення двостороннього та стратегічного партнерства між нашими державами. На 25-му році незалежности ми зобов’язуємось продовжувати маніфестацію на захист України, заохочувати США підтримувати та зміцнювати економічні санкції проти Росії, поки вона повністю не дотримуватиметься своїх міжнародних зобов’язань, закликатимемо США надати Україні військову допомогу, яку вона потребує, продовжувати забезпечувати волонтерських вояків гуманітарною допомогою і підвищувати обізнаність про триваючу війну в Україні“.

Вона наголосила, що Україна змогла довести світу своїми словами, вчинками та найбільше – через пролиту кров свого народу, що готова до демократії, европейських цінностей і незалежного майбутнього.

П. Порошенко вручив відзнаку Президента України – ювілейну медалю „25 років незалежности України“ президентові Злученого Українського Американського Допомогового Комітету Ларисі Кий та директорові Українського музею в Ню-Йорку Марії Шуст за внесок у зміцнення міжнародного авторитету Української держави, популяризацію її історичної спадщини і сучасних надбань.

П. Порошенко зустрівся з представниками єврейських організацій США‚ розповів про ситуацію на сході України та порушення прав людини на окупованих територіях‚ запросив представників єврейської громади США взяти участь у заходах до 75-их роковин трагедії Бабиного Яру, які запляновані на 29 вересня за участі багатьох чужоземних делеґацій.

Відбулись двосторонні зустрічі з провідниками Туреччини‚ Латвії‚ Хорватії‚ Арґентини‚ Нової Зеландії‚ Японії та інших держав‚ а також з американським керівництвом, представниками провідних ділових і політичних кіл США.

Президент Петро Порошенко виступив 19 вересня під час Засідання високого рівня Генеральної Асамблеї ООН на тему біженців та міґрантів. Він наголосив, що зовнішня аґресія та спонзорований державою тероризм є ворогами людства в багатьох куточках нашого світу.

„Російська збройна аґресія змусила близько 1.8 млн. українців шукати нового дому в межах України. Через це Україна опинилася серед першого десятка країн з найбільшою кількістю переміщеного населення“, – сказав П. Порошенко.

За його словами, усі зусилля світового співтовариства будуть марні, якщо не усунути першопричини проблеми, а саме зовнішню аґресію та порушення міжнародного права.

„Ми не маємо права закривати очі на бомбардування Росією цивільних об’єктів в сирійському Алеппо чи на українському Донбасі. Йдеться не лише про дотримання гуманітарних принципів“, – сказав П. Порошенко і наголосив на необхідності покладення відповідальности на державу, яка порушує міжнародне право та фундаментальні свободи, в результаті чого цивільне населення змушене покидати свої домівки.

Українська влада послідовно демонструє забезпечення належного захисту переміщених осіб – розроблено та запроваджено відповідні програми з тим, щоб ґарантувати їм соціяльний захист, забезпечити доступ до системи охорони здоров’я, освіти, працевлаштування. „Наша самовіддана робота дозволила, зокрема, попередити виникнення ще однієї суттєвої хвилі біженців в Европу“, – сказав П. Порошенко.

Президент подякував всім урядам та гуманітарним партнерам за підтримку України в цей тяжкий час, але при цьому зазначив, що „ми не можемо постійно перебувати в режимі реаґування‚ нам потрібне остаточне та стале вирішення проблеми, а саме припинення російської аґресії проти України“.

Президент наголосив на важливості політичної Деклярації ООН, яка пропонує розвиток подальшого співробітництва та координації зусиль світового співтовариства. Цей документ приділяє належну увагу ключовим аспектам людської міґрації, включаючи необхідність боротьби з ксенофобією, дискримінацією, торгівлею людьми. П. Порошенко закликав забезпечити належне фінансування програм ООН з тим, щоб ліквідувати розрив у виділенні фондів та реальними гуманітарними потребами та привітав той факт, що Деклярація закладає підвалини для реаґування на потреби внутрішньо переміщених осіб.  Він заявив про необхідність відновлення посади Спеціяльного представника Генерального секретаря ООН з питань внутрішньо переміщених осіб.

 

Коментарі закриті.