27 січня, 2017

Першим грав Гамлета Володимир Блавацький

У „Свободі“ 2 грудня 2016 pоку було поміщено статтю Олександра Гавроша про актора Ярослава Геляса під заголовком „Корифей української сцени“. В статті О. Гаврош, який є автором кількох драматичних п’єс і дитячих творів, подає театральний життєпис актора Я. Геляса і цитує його працю у першому виконанні ролі Гамлета на українській сцені. (Харківський театр ім. Тараса Шевченка, 1956 pік).

Таке претендування на першого Гамлета не є історично точне. Першим українським Гамлетом був актор-режисер Володимир Блавацький. Прапрем’єра Шекспірівського „Гамлета“ відбулася на сцені Львівського оперного театру 21 вересня 1943 pоку в перекладі проф. Михайла Рудницького. Режисером драми був Йосип Гірняк, асистентом режисера – акторка Олімпія Добровольська.

В головних ролях виступали також Богдан Паздрій – Король Клавдій, Віра Левицька – Королева Ґертруда, Іван Гірняк – Полоній, С. Шашарівська – Офелія, С. Дубровський – Лаерт, І. Лісненко – Гораціо. В цій постановці актор Я. Геляс грав ролю „першого актора“.

Вистава мала велику популярність і визнання глядачів та в українській і чужинській пресі. Вистава йшла 23 рази. Я був присутній на прем’єрі „Гамлета“ 1943 року.

Філядельфія

Коментарі закриті.