20 жовтня, 2016

Перший мамограф придбали у Вінниці

Учасники передання мамографа онкологічному диспансерові у Вінниці.

ВІННИЦЯ. – Обласний онкологічний диспансер отримав сучасний пересувний мамограф для виявлення та профілактики рака молочної залози серед жінок, придбаний у рамках україно-американського благодійного проєкту „Незабутня Квітка“.

За дев’ять років існування проєкту Вінниччина стала першим і покищо єдиним реґіоном України, що завершив придбанням необхідного для діягностики цього захворювання обладнання благодійну акцію, присвячену пам’яті американської співачки українського походження Квітки Цісик, життя якої обірвала онкологічна хвороба.

На закупівлю мамографа було залучено 3.9 млн. грн. з обласного бюджету, ще 50 тис. грн. було зібрано торік під час благодійного концерту.

27 вересня у концертному залі „Плеяда“ з участю голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, голови обласної ради Анатолія Олійника, засновника проєкту „Незабутня Квітка“ Алекса Ґутмахера, племінниці Квітки Цісик Марти Качмар, представника Всесвітнього Союзу українок Петрунелі Хміль, представника Світового конґресу українок Ореслави Хомик, депутатів обласної Ради та медичної спільноти реґіону відбулося урочисте передання обладнання Вінницькому онкодиспансерові. Головний лікар диспансера Володимир Шамрай отримав ключі від пересувного мамографа та сертифікат у сумі 250 тис. грн. на придбання витратних матеріялів для обслуговування обладнання.

В. Коровій висловив вдячність А. Ґутмахерові та депутатам обласної Ради, які підтримали ідею придбання цього обладнання. З словами вдячности за підтримку такої необхідної ініціятиви звернулися до присутніх також надхненники та партнери акції „Незабутня Квітка“, а лавреат першої нагороди Міжнародного конкурсу українського романсу ім. Квітки Цісик Оксана Муха виконала твори в обробці незабутньої співачки.

Зі сцени було зачитано листа від Посла України в США Валерія Чалого‚ який схвалив українсько-американську співпрацю заради здоров’я жінок. А. Ґутмахер зазначив, що вперше вдалося придбати пересувний мамограф для діягностики онкологічних захворювань у жінок. „Така подія є гарним прикладом для інших громад“, – сказав він. У жовтні пересувний мамограф „Квітка“ з вишиваним орнаментом на авті розпочне працювати у районах Вінниччини.

Наступного року 10-річчя благодійного проєкту „Незабутня Квітка“ буде відзначене 4 квітня у столичному Палаці культури „Україна“. Далі – Львів‚ Одеса‚ Полтава‚ інші міста. До благодійного проєкту „Незабутня Квітка“ можна долучитися, звернувшись на електронну адресу [email protected] до засновника проєкту А. Ґутмахера.

Коментарі закриті.