29 вересня, 2016

Патріярх Святослав освятив університетський храм

Патріярх Святослав на освяченні храму Святої Софії-Премудрости Божої. (Фото: Прес-центр УКУ)

ЛЬВІВ. – У неділю, 11 вересня, Патріярх Української Греко-Католицької Церкви Святослав разом з членами Синоду УГКЦ освятив унікальний храм Святої Софії–Премудрости Божої, збудований на території студентського містечка Українського Католицького Університету.

Церква Святої Софії–Премудрости Божої є особливою святинею для України. Вона об’єднує одразу три храми: крипту Гробу Господнього, нижній храм святого Климента Папи Римського та головний храм Святої Софії – Премудрості Божої з душпастирським центром.

Крипта Гробу Господнього – сакральний простір у найнижчій частині святині, який символізує єрусалимський Храм Гробу Господнього.

Нижній храм св. Климента Папи Римського покликаний впроваджувати сучасну людину в ранньохристиянський період єдности Вселенської Церкви. Своєю архітектурною артикуляцією храм перегукується зі стилем римського храму св. Климента (IV ст.), а також храму Святої Cофії Царгородської (VI ст.) тих часів, коли літургічні традиції на Сході та Заході перебували у повній симфонії.

Храм Святої Софі –Премудрости Божої – це верхній храм, який своєю архітектурою та іконографією виражає Божу славу і Премудрість, до чого запрошена кожна людина.

Архітектура церкви представляє основні моменти історії спасіння і закликає до паломництва крізь Таїнства до радісної місії у світі. Пандуси між храмами запрошують духовних супутників до літургійної процесії „від слави до слави“. Тому що рух, спільна проща, солідарність — це видимі альтернативи до застою, теоретичної абстракції та індивідуалістичного відчуження.

„Думаю, нам важливо запитати самого себе, кому цей храм  посвячений, ким є та мудрість, якій ми хочемо поклонятися у цьому святому храмі. Якщо хтось думає, що цією мудрістю є наша з вами здатність бути мудрими, ви помиляєтеся. Якщо хтось думає, що цією мудрістю є накопичене людьми знання, він помиляється. Якщо хтось думає, що цією мудрістю є здатність людини бути мудрою, великою, успішною модерною, знаючою, він помиляється. Бо якби ми поклонялися усім тим речам, ми були б з вами ідолопоклонниками. Ця мудрість, на час якої збудований цей храм, є мудрістю Божественною. Тому ми кажемо, наголошуємо, цей храм є храмом Святої Премудрости Божої“, – зазначив під час проповіді Блаженніший Святослав. Він побажав студентам, аби цей храм став найважливішою університетською авдиторією, в якій можна здобувати найбільшу мудрість.

З нагоди свята Патріарх УГКЦ також освятив „фундаторські цеглинки“ ктикторів та доброчинців, які склали пожертву на зведення храму. Ці пам’ятні іменні „цеглинки“  викладені на стіні вздовж головного внутрішнього переходу між різними рівнями церкви.

„Цього року ми завершуємо свою семилітню  Кампанію розвитку, яка стала важливою віхою в історії нашого Університету. Завдяки підтримці благодійників з усього світу нам вдалося впритул наблизитися до фінансової цілі кампанії, яка на початку виглядала майже недосяжною. Розміщуючи фундаторські цеглини, ми хотіли, щоб імена усіх наших найближчих друзів-жертводавців були вписані у серці нашого університетського містечка для вдячної молитви і пам’яті майбутніх поколінь“, – розповідає проректор з розвитку та комунікації УКУ Наталя Климовська.

Розділити радість цього особливо дня прийшли доброчинці‚ приятелі університету, духовенство УГКЦ, очільники місцевої та обласної влади,  викладачі, студенти, а також Міністер освіти та науки України Лілія Гриневич. Вона

була Сенатором університету і спостерігала за його стрімким розвитком.

„Як міністер я хочу засвідчити, що УКУ є провідним закладом недержавної форми власности, який має найбільшу популярність і вимогливість. Сюди прямують діти з найвищими знаннями. Сьогодні для нас це джерело повноцінних ідей і академічної чесности. Я зичу процвітання університетові і висловлюю величезну вдячність всім будівничим УКУ. Бо університет йде вперед, попереду в нього – пракрасне майбутнє. Хай розвиток цього університету відчуває вся країна“, – додала Л. Гриневич.

Єпископ Борис Ґудзяк під час освячення університетького храму.

Єпископ Борис Ґудзяк під час освячення університетького храму.

Коментарі закриті.