15 лютого, 2016

Пам’ятник освятили на місці бою

Пам’ятник командирoві Дмитрові Клячківському на місці його загибелі. (Фото: Євген Цимбалюк)

РІВНЕ. – У переддень Дня Незалежности України в урочищі Лісничівка відкрили та освятили пам’ятник на місці загибелі видатного командира УПА-Північ Клима Савура (Дмитра Клячківського).

К. Савур загинув 12 лютого 1945 року на Оржівських хуторах під час сутички зі спецзагоном НКВД, який здійснював каральну акцію проти повстанців. Затим тіла командира та двох його побратимів було доставлено до Рівного і закопано в районі „Грабник“ поблизу в’язниці та обласного управління НКВД.

Уперше пошанування на місці загибелі К. Савура відбулося у 1992 році. Пізніше на цьому місці була насипана символічна могила та встановлений хрест. Нині замість хреста постав пам’ятник, спорудження якого відбувалося народною толокою, а ініціятором стала Рівненська організація Української Народної Самооборони. Барельєф з портретом К. Савура виконав скульптор Петро Подолець.

На відкриття пам’ятника прийшли бійці з полку „Азов“, який на сході України захищає її цілісність.

Виступаючі говорили про ролю Д. Клячківського в організації та розбудові відділів УПА на Поліссі та Волині. Освячення пам’ятника та заупокійний Молебень в знак світлої пам’яті про К. Савура та його побратимів відслужив Архиєпископ Рівненський та Острозький Української Православної Церкви Київського патріярхату Іларіон.

Коментарі закриті.