8 січня, 2016

Пам’ятник Вербицькому постав у Львові

Пам’ятник о. Михайлові Вербицькому у Львові. (Фото: Марта Осадца)

ЛЬВІВ. – 27 грудня 2015 року на перетині вулиць Степана Бандери, Генерала Тараса Чупринки і Михайла Вербицького урочисто відкрили і освятили пам’ятник авторові Гимну України композиторові о. М. Вербицькому. Участь в урочистості взяли представники духовенства, міської та обласної влади, депутати Верховної Ради України і громада Львова.

Розпочалася урочистість з молитви „Отче наш“ у виконанні муніципального хору „Гомін“ і хору Товариства „Надсяння“. Потім був відслужений Молебень і освячення пам’ятника, яке звершив Архиєпископ і Митрополит Львівський Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Ігор.

Після освячення слово взяв поет Ігор Калинець. На закінчення з словом до присутніх звернувся голова Товариства „Надсяння“ Володимир Середа. Це саме завдяки його старанням, енерґії та ентузіязмові постав цей пам’ятник. Він подякував усім, хто спричинився до створення і встановлення пам’ятника‚ зокрема співголовам організаційного комітету І. Калинцеві і Тетяні Крушельницькій, а також Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ за організацію збору фондів у парафіях та усім жертводавцям. Споруджено пам’ятник виключно за громадські гроші.

На закінчення був виконаний Державний гимн України.

Опісля хори дали невеличкий концерт духов-ної музики. Прозвучав твір „Не пора“, а на закінчення – „Боже, Великий, Єдиний“.

Композиція складається з бронзової постаті о. М. Вербицького та ґранітної стели, на якій на мапі України вирізьблені ноти мелодії Державного гимну.

Автори пам’ятника – брати Андрій і Володимир Сухорські. Відкриття пам’ятника стало закінченням року композитора о. М. Вербицького, проголошеного на Львівщині.

Коментарі закриті.