20 жовтня, 2016

Пам’ятають клясика польської літератури

Консул Аліція Томашик відкриває меморіяльну дошку. (Фото: Світлана Дубина)

КРОПИВНИЦЬКИЙ, Кіровоградська область. – Меморіяльну дошку з текстом: „Тут, у чоловічій клясичній гімназії у 1904-1909 роках навчався клясик польської літератури ХХ століття Ярослав Івашкевич“ відкрито 5 жовтня у приміщенні колишньої Єлисаветградської гімназії (нині тут знаходиться Управління державної служби надзвичайних ситуацій).

„Цей навчальний заклад увійшов у історію багатьма своїми визначними випускниками, – підкреслив голова Об’єднання поляків „Полонія“ Олександер Полячок. – У цих стінах здобували знання письменник і політик Володимир Винниченко, нобелівський лавреат Ігор Тамм, один із засновників напрямку ракетної техніки Георгій Лангемак. Провів тут свої дитячі роки і письменник Ярослав Івашкевич. Жив він тоді у родині своїх родичів Шимановських“.

Відома творча співпраця двох визначних діячів польської культури – Кароля Шимановського та Я. Івашкевича. Письменник став автором лібрето однієї з опер композитора. Я. Івашкевич також залишив теплі спогади про місто, де тепер увічнена його пам’ять.

Меморіяльна дошка встановлена за сприянням міської влади та Посольства Польщі в Україні. Консул Аліція Томашик брала участь в урочистому відкритті меморіяльної дошки.

Коментарі закриті.