20 жовтня, 2016

Пакет реформ дасть суттєвий результат 

КИЇВ. – Україні необхідно ухвалювати реформи „пакетом“. Це ґарантуватиме необхідний взаємозв’язок та зекономить час. Про це заявив Лєшек Бальцерович, співзасновник Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні, під час презентації свого бачення пакета ключових реформ в Україні 6 жовтня в Українському кризовому медія-центрі.

„Якщо пакет погодять, то ефект з’явиться через два з половиною роки, якраз перед виборами. Цього року почався економічний ріст, але він дуже повільний. Тільки від реформ залежить, чи він буде повільним, чи прискориться“, – вважає Л. Бальцерович. За його словами, ключові реформи передбачають реформування державного апарату, публічних фінансів, податкової системи, проведення прозорої приватизації, дереґуляції, демонополізації, а також ефективне реформування енерґетичного сектору. Л. Бальцерович також наголосив, що земельна реформа при цьому є принциповим етапом.

Іван Міклош, співзасновник Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні, підкреслив важливість поліпшення системи державного апарату. „Проблемою є те, що нема тісної співпраці та взаємодії між парляментом та урядом, аби реформи рухались швидко. Тільки 37 відс. урядових пропозицій підтримала Верховна Рада у минулому році. Поки не буде підтримки з боку парляменту, реформи неможливо буде прискорити“, – переконаний експерт.

І. Міклош зазначив, що необхідна нова антикорупційна стратегія, бо чинна є слабкою та непідкріплена практичним пляном дій. „Найефективніша боротьба з корупцією – прискорення реформ: дереґуляція, лібералізація, приватизація“, – вважає він.

Щодо публічних фінансів, І. Міклош відзначив важливі досягнення України: макрофінансову стабілізацію та податкову консолідацію. Проте, за його словами, це все ще дуже хиткий результат. „Необхідні структурні реформи: охорони здоров’я, освіти, соціяльної сфери – без цього неможлива макроекономічна стабільність. А без неї неможливо очікувати економічного росту та якости життя“, – пояснив він.

У податковій сфері, вважає І. Міклош, необхідно реформувати спрощену процедуру оподаткування – залишити її тільки для малого підприємництва.

Він також наголосив на необхідності відмінити мораторіюм на продаж землі. „Це – один з найбільш вирішальних факторів не тільки притоку інвестицій, але й економічного зростання, розвитку села. Якщо процес приватизації зробити відкритим, то він буде не на користь олігархів, а українського суспільства“, – зазначив І. Міклош.

Щодо медичної реформи, то головним є запровадження принципу „гроші йдуть за пацієнтом“, а не виділяються на заклад.

 

Коментарі закриті.