23 листопада, 2016

Оцінили спадщину Патріярха Йосифа Сліпого

Президія круглого столу „Патріярх в розсіянні сущих“ у Філядельфії (зліва): Леонід Рудницький, Аскольд Лозинський, о. Андрій Солецький, Андрій Сороковський. Доповідає Ірина Іванкович. (Фото: Стефан Фартушок)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 13 листопада Центр студій спадщини Патріярха Йосифа Сліпого, що діє при Релігійному Товаристві Українців Католиків „Свята Софія“ (ТСС) США, відзначив п’ятиріччя своєї діяльности. З цієї нагоди у співпраці з Українським Патріярхальним Товариством в США відбувся круглий стіл на тему „Патріярх в розсіянні сущих“, головував у якому академік Леонід Рудницький, довголітній голова Товариства. Він зачитав привіти до учасників події від Патріярха Української Греко-Католицької Церкви Святослава, Кардинала Любомира Гузара та президента ТСС в Римі о. Марка-Ярослава Семегена.

Президент Фундації Українського Вільного Університету (УВУ) Аскольд Лозинський виступив з доповіддю „Патріярх Йосиф Сліпий і Український Вільний Університет в Мюнхені”. Патріярха Йосифа з УВУ пов’язували різнобічні контакти: особисті – через тогочасного ректора університету Володимира Янева; наукові – 1969 року Й. Сліпий отримав титул почесного доктора УВУ; благодійні – 1974 року завдяки вагомій фінансовій підтримці Патріярха університет отримав власний будинок у Мюнхені. Ці активні контакти різко критикувала тогочасна совєтська історіографія, для якої його особа була одним із найбільших ворогів режиму.

Не зважаючи на це, Патріярх Йосиф чітко розумів значення науки, тому у своєму „Заповіті“ писав: „Полюбіть науку, плекайте і збагачуйте її своєю працею та своїм знанням, будьте її служителями! Споруджуйте храми науки, вогнища духовної сили Церкви та народу, пам’ятаючи, що немислиме повне життя Церкви і народу без рідної науки. Наука – це їхнє дихання життя!“.

А. Лозинський підкреслив, що завдяки цьому піклуванню Патріярха про науку не лише УВУ, а й цілий український народ має перед ним великий борг вдячности.

Прес-секретар ТСС в Римі о. Андрій Солецький виголосив доповідь на тему „Науково-просвітницька діяльність Патріярха Йосифа Сліпого в Римі“. У ній він зокрема висвітлив один із найголовніших аспектів так званого „римського періоду“ діяльности  Патріярха Йосифа, а саме його наукову діяльність в стінах Українського Католицького Університету (УКУ) ім. Климента Папи в Римі, а відтак його вплив на розвиток богословської науки та освіти в країнах поселення української  еміґрації.

На думку доповідача, дослідження цієї теми подає нам не лише образ науково-просвітної діяльности Патріярха Йосифа як богослова та людини-науковця, але й відкриває  унікальний період в науковій традиції УГКЦ: з одного боку – її розвиток в центрі католицького світу, з іншого – відкриття наукової спадщини УГКЦ як Східньої Церкви для західного світу. В рамках доповіді о. А. Солецький презентував нововиданий диск з повним оцифрованим 18-томним виданням „Творів“ Патріярха Йосифа та зібранням журналу „Богословія“. Цей диск присвячено 125-літтю від дня народження Патріярха, що його Церква відзначатиме 2017 року.

Директор Центру студій спадщини Ірина Іванкович висвітлила тему „Патріярх Йосиф Сліпий і література української діяспори“. Вона зокрема підкреслила активне зацікавлення Патріярха Йосифа творчістю сучасних йому письменників на поселеннях, серед яких Зоя Когут, Леся Храплива-Щур, В. Янів, Іван Керницький, Едвард Козак, Роман Завадович та інші. З іншого боку, Патріярх був парадигмою творчости багатьох майстрів слова, які присвятили йому чимало творів.

Зібравши їх з різних друкованих та архівних джерел, І. Іванкович упорядкувала їх у антологію літературних творів „Сидячи на санях“, яка доповнила її наукове дослідження „Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство“, що його доповідач презентувала в рамках круглого столу. Видання праці схвально оцінив Патріярх Святослав, зазначивши: „Великим здобутком вважаю визнання однією з найкращих книжок 23-го Форуму видавців двотомного видання Вашого авторства „Патріярх Йосиф і красне письменство“, яке, власне, присвячене п’ятиріччю Центру студій спадщини Патріярха Йосифа Сліпого“.

Голова Українського Патріярхального Товариства в США Андрій Сороковський, зазначив, що Патріярх Йосиф дуже добре розумів спорідненість двох українських університетів – УВУ та УКУ, тому‚ заснувавши УКУ в Римі, він водночас підтримував УВУ в Мюнхені. Він простежив історичну еволюцію університету від осередку християнської науки до наукової установи, вільної від релігії. Таким чином, між вірою й наукою запанував поділ, який‚ власне‚ і мали за завдання усунути українські університети на поселеннях. Подібно і в літературі простежується розмежування між християнськими та секулярними письменниками, що призводить до логічного запитання: чи маємо ми здорову культуру, у якій гармонійно збалянсовані християнська та світська думки?

Відтак, присутні переглянули документальний фільм про діяльність Центру студій спадщини та відвідали виставку „Заповіт“ Патріярха Йосифа. Нагадаємо, що захід було зорганізовано з ініціятиви Центру студій спадщини Патріярха Йосифа Сліпого у Філядельфії та ТСС.

 

Коментарі закриті.