23 листопада, 2016

Охтирка пам’ятає Івана Багряного 

Меморіяльна дошка в Охтирці в пам’ять Івана Багряного.

25 серпня, у річницю смерти письменника Івана Багряного, уперше за всі часи, урочистості відбулися на рідному обійсті Лозов’ягіних (родинне прізвище І. Багряного) в Охтирці.

Будинок, де народився і виростав майбутній автор „Тигроловів“ і „Саду Гетсиманського“ зберігся, є на ньому й меморіяльна дошка. Та справа у тому, що вже тривалий час будівля не належить нікому з родини письменника. Втім, нинішні власники, відгукуючись на звернення охтирського громадського комітету з відзначення 110-річчя від дня народження письменника і громадського діяча, радо погодилися на проведення дня пам’яті І. Багряного на його родинному обійсті.

Відтак майже 100 осіб взяли участь у згаданій події. Український державний прапор, портрет письменника, виставка творів І. Багряного й про нього, які вийшли у світ завдяки Фундації, що носить його ім’я, навіть яблука із саду письменника – усе це запрошувало охтирців на урочистий захід.

У гості до І. Багряного прийшли вчителі, бібліотекарі, журналісти, студенти, школярі, представники громадської оганізації „Охтирський Майдан“, родичі письменника різних поколінь, парафіяни церкви Київського Патріярхату, інші шанувальники слова і громадянського чину І. Багряного.

До Охтирки приїхав і виступив лавреат премії ім. І. Багряного Сергій Козак, який упродовж 10 років працював головним редактором газети „Українські Вісті“, що була головною трибуною І. Багряного-публіциста. Гість розповів про видання, які вийшли у світ до 110-річчя письменника, ознайомив присутніх із деякими друкованими раритетами, зокрема з „тисячним числом“ газети „Українські Вісті“ за 1956 рік, яке підписав до друку сам І. Багряний. Окрім того, С. Козак подарував 10 передплат газети „Літературна Україна“ охтирським бібліотекам та активним учасникам вшанування пам’яті письменника.

Промовляли на обійсті видатного письменника режисер дійства Тетяна Акіменко, поетеса Людмила Голець, родичка видатного земляка Ольга Лозов’ягіна, педагог Тетяна Невальонна, літераторка, авторка книжки про охтирські стежки І. Багряного Валерія Бакуліна, учні Школи ч. 8, вихованка Охтирського училища соціяльної реабілітації Лоліта Колесникова. Педагог Наталя Лапіна-Топчій розповіла про відвідини могили видатного громадського діяча у німецькому місті Новому Ульмі.

Звучали твори самого І. Багряного і присвячені йому, спогади про нього. Слово кожного променіло любов’ю до видатного земляка, усвідомленням важливости його творчостy і життєвого чину у боротьбі з Росією-окупантом.

Коментарі закриті.