1 грудня, 2016

Оприлюднено списки катів НКВД

Обкладинка компакт-диска „Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939“.

23 листопада у Москві Товариство „Меморіял“ оприлюднило російською мовою диск-довідник Андрія Жукова „Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939“. В довіднику наведено дані про 39,950 службовців НКВД, які мали спеціяльні звання НКВД від 1935 до середини 1939 року. Головним джерелом відомостей стали накази НКВД СРСР по особовому складу.

Наведено номери і дати наказів про присвоєння звань, посади, інформація про державні нагороди. Довідник надає можливість розпізнати тисячі службовців НКВД, які досі були відомі лише за прізвищами з підписів у слідчих справах або з споминів у мемуарах жертв Великого терору. Крім службовців НКВД, у довіднику є 1,700 працівників міліції, прикордонної і внутрішньої охорони, юристів, яким наказами НКВД СРСР були присвоєні високі міліційні чи загальновійськові звання.

На презентації співголова „Меморіялу“ Ян Рачинський розповів: „Андрій Жуков опрацьовував цей проєкт понад 15 років. Він зібрав велику інформацію також про репресії в армії, а також про репресії у середовищі НКВД. Коли ця інформація з’явиться у інтернеті, стане можливим доповнювати її, зокрема споминами або розстеженнями дій тієї чи іншої особи“.

Диск можна отримати безкоштовно у „Меморіялі“ за адресою: Москва, вул. Каретний ряд, 5/10‚ Russia 101000.

Коментарі закриті.