20 жовтня, 2016

ООН має нового керівника

Світові засоби масової інформації розповсюдили важливу новину: дев’ятим з черги Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй обрано колишнього Прем’єр-міністра Португалії Антоніо Ґутьєреша. Протягом 10 років він керував Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців.

Вибори Генерального секретаря ООН почалися ще в липні й відбувалися шляхом таємного голосування. А. Ґутьєреш переміг 10 суперників‚ серед них була чільний діяч ЮНЕСКО болгарка Ірина Бокова‚ яку активно підтримував Кремль.

А. Ґутьєреш приступить до виконання обов’язків 1 січня 2017 року. Чого від його діяльности може очікувати Україна? Принаймні‚ за Пан Кі Муном шкодувати не буде. Мало того‚ що він не повернув ООН обличчям до реальних причин війни на українському сході‚ то ще й назвав Володимира Путіна „великим лідером сучасности“.

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко певний‚ що А. Ґутьєреш надаватиме Україні активнішу підтримку і вже мав декілька зустрічей з Президентом Петром Порошенком і Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіном. „На всіх цих зустрічах він уважно вислуховував наші арґументи‚ і його реакція була дуже приязною до нас. Він прекрасно розуміє‚ що відбувається“‚ – стверджує Посол В. Єльченко.

Досі ООН зазнавала гострої критики з боку експертів і міжнародної громадськости за інертність своїх структур‚ неспроможність відчутно впливати на хід історичних подій‚ ініціювати нестандартні розв’язки різних міждержавних і міжетнічних конфліктів. Газета „Ню-Йорк Таймс“ пророкує‚ що А. Ґутьєреш принесе в ООН реформаторські ідеї і доможеться здійснення їх. На пості Прем’єр-міністра Португалії він створив добрі умови для розвитку малого і середнього підприємництва‚ провів маштабну приватизацію неефективних державних компаній‚ домігся ухвалення закону про мінімальний рівень доходів для кожної португальської родини і заснував урядовий фонд для допомоги бідним прошаркам населення.

Пан Кі Мун‚ до 31 грудня цього року чинний Генеральний секретар ООН‚ також високої думки про нового керівника організації. „Я знаю Ґутьєреша дуже добре і вважаю це прекрасним вибором‚ – сказав у розмові з журналістами Пан Кі Мун. – Його величезний і наскрізь позитивний прем’єрський досвід‚ його величезні знання світових справ і його живий розум допоможуть йому в керуванні Організацією Об’єднаних Націй у цей критичний період“.

Період людство переживає справді критичний. Міжнародне життя спрагло чекає нових людей‚ нових ідей‚ здатних відкрити світліші перспективи.

Коментарі закриті.