11 серпня, 2016

Олеський замок має 800 років

Олеський замок. (Фото: Олександер Костирко)

Вже 800 років височить на 50-метровому пагорбі Олеський замок у Львівській області. Вперше про нього згадано у 1327 році. У 1432 році польський король передав замок у вічне володіння новому власникові на ім’я Ян, нащадки якого почалися зватися Олеськими.

Головна брама замку.

Головна брама замку.

У 1605 році тут став новий господар – воєвода земель руських Іван Данилович. При новому господарі були проведені великі будівельні роботи і замок набрав вигляду, який майже зберігся до нашого часу. Тут був на службі батько Богдана Хмельницького – Михайло Хмель, а в 1629 році народився Ян Собєський – майбутній польський король.

Під час визвольної війни українського народу проти польської шляхти в 1648 році війська Б. Хмельницького здобули Олесько, але ненадовго. У 1681 році польський король Ян III Cобєський став господарем замку, а його дружина Марія-Казиміра зайнялася відбудовою напівзруйнованої споруди.

Пізніше уже новий власник, волинський воєвода Северин Жевуський, перетворив замок на палац в стилі ХVIII ст. Після смерті С. Жевуського господарем став його брат Вацлав, який був власником сусіднього Підгорецького замку. Він продав свій замок та переїхав до Олеська. До 1939 року тут з перервами була жіноча сільськогосподарська школа.

До замку ведуть троє воріт. Перші, великі, знаходились внизу частоколу, який оточував споруду першим кільцем. Далі, по дорозі вгору, в частоколі були другі ворота, а треті, дубові, містилися за підйомним мостом до фортеці. Поруч з замком розмістили парк з рідкісними деревами та цитрусовими, олеандрами та кипарисами. На одній з терас була тераса з скульптурами з каменю.

В 1961 році Львівські реставраційні майстерні розпочали відбудову замку. Йому повертали вигляд з ХVII ст. 21 грудня 1975 року в Олеському замку відкрито музей – відділ Львівської картинної ґалерії, де створено експозицію мистецтва і культури ХIV-ХVIII ст.

Щоденно, в усі пори року, сюди приїжджають тисячі гостей з різних куточків України та з-за кордону, щоб заглибитись в історію України.

Коментарі закриті.